Az egy éve tartó járványügyi készültség, a korlátozó intézkedések már mindannyiunk számára megterhelők. Már mindannyian azt várjuk, hogy végre megszabaduljunk ettől a vírustól és vele a maszkviseléstől, a távolságtartástól. Azt várjuk, hogy étterembe, színházba, moziba, koncertre mehessünk. Azt várjuk, hogy a hivatalokban a megszokott módon intézhessük az ügyeinket és a megszokott módon végezhessük a munkánkat. Ugyanakkor tudjuk, hogy nem fáradhatunk el, nem fáradhatunk bele, mert az egészségünk, az életünk forog kockán.

Abban a társadalom túlnyomó többsége talán egyetért, hogy az egyetlen járható út a jelen helyzetben a nyájimmunitás kialakítása, azaz a tömeges védőoltás alkalmazása. A sajtóból tudjuk, hogy az Uniós tagállamok között Magyarország áll a legjobban a lakosságarányos átoltottság tekintetében március közepén. Ez ma 14,8%, ami még nagyon kevés ahhoz, hogy nyájimmunitásról beszéljünk, hiszen az 60% körül alakulhat ki.

A helyi közvéleményt természetesen az országos adatok mellett az is érdekli, hogy helyben, itt Sülysápon miként alakul a helyzet, vannak-e megbetegedések és hogyan haladunk a védőoltások beadásával. November közepéig az önkormányzat honlapján még olvashattunk adatokat a fertőzések és a karanténra kötelezettek számáról, azóta azonban nem áll rendelkezésre ilyen információ, aminek az az oka, hogy korábban a Kormányhivatal Népegészségügyi Osztálya az Önkormányzatnak még megküldte a járványügyi határozatokat, azonban ez a gyakorlat november második felében megszakadt, így az Önkormányzat már nem rendelkezik információval sem a fertőzöttek, sem a karanténra kötelezettek számáról. Éppen ezért a helyi COVID helyzetről bármilyen információt csak a háziorvosoktól kaphatunk, ezért megkerestük mindhárom felnőtt háziorvosi praxis orvosát és arra kértük őket, hogy válaszoljanak néhány kérdésünkre a járvány aktuális tapasztalatairól és a védőoltások beadásának előre haladásáról.

Háziorvosaink egyhangú véleménye alapján elmondható, hogy exponenciálisan nőtt az esetszám az elmúlt hetekben és soha még nem volt ennyi fertőzött egy időben az elmúlt év során. Az úgynevezett „harmadik hullám” tehát nálunk is érezhető a megbetegedések számát tekintve. Az egyik háziorvosi körzetből azt is megtudtuk, hogy az aktív fertőzöttek száma kb. 20 körüli. Ha azt feltételezzük, hogy ez mindhárom körzetben közel így alakul, akkor 60 körüli egyidejű fertőzöttről beszélhetünk, ami valóban alátámasztja a feltételezést, mely szerint soha ennyi fertőzött nem volt, hiszen a korábbi önkormányzati adatközlések szerint ez a szám még a húszat sem érte el korábban.

A mostani, „harmadik hullámban ráadásul nem csak az idősebb korosztály betegszik meg. Háziorvosaink szerint a fiatalabbak is kórházba kerülhetnek és váratlanul, drasztikus módon romlik a stabilnak gondolt állapot.

Arról is érdeklődtünk, hogy a tünetek ugyanazok-e, mint korábban voltak. Háziorvosaink válaszaiból kiderül, hogy a már sokat emlegetett tünetek (orrfolyás, láz, száraz köhögés, torokfájás, gyengeség, levertség, izom és izületi fájdalom, fulladás, nehézlégzés, ízlés és szaglásvesztés) mellett megjelentek a hasi panaszok, étvágytalanság és a szédülés is.

Sajnos Sülysápon is szedte áldozatait a COVID. Jónéhány esetben halált is okozott a betegség, jellemzően idős, egyéb krónikus betegséggel élő személyeknél, akik az alapbetegségükkel még akár sokáig velünk maradhattak volna, ha nincs a COVID….. 🙁 Körzetenként 2-3 személyt veszítettünk el a COVID miatt, de az Alapítványi fenntartású idősek otthonában ennek a többszöröse volt az esetszám.

A védőoltások beadása február második hetében minden sülysápi körzetben megkezdődött. (Február első felében Fábián doktor Úr szabadságon volt, de a helyettesítési feladatokat ellátó Molnár Doktornő mindkét körzetben szervezte és végezte az oltást.)

Azt is fontos tudni, hogy az oltások beadása két szálon, párhuzamosan zajlik: vannak, akik az oltópontokon, vannak, akik a háziorvosi rendelőben kapják meg az oltást. Mindkét esetben a háziorvosok feladata az oltások szervezése, amit a regisztráltakról kapott lista alapján végeznek, amiben az Önkormányzat, pontosabban a Művelődési Központ munkatársai is segítséget nyújtanak annak a körzetnek, amelyik ezt kéri.

  • Az oltóponti oltás esetén az utazásban az Önkormányzat és az Összefogás Sülysápért Egyesület is igyekszik segítséget nyújtani azoknak, akik ezt semmilyen más módon nem tudják megoldani – hetente 2-3 fuvar volt az elmúlt hetekben, azonban a második körös oltások beindulásával mostanra 4-5 fuvart kell már szervezni.
  • A rendelőben történő oltás esetén szintén a háziorvosok szervezik a kapott listák alapján az oltást. Itt is igaz, hogy az Önkormányzat, pontosabban a Művelődési Központ munkatársai is segítséget nyújtanak annak a körzetnek, amelyik ezt kéri.

Az oltóponti és a rendelői oltások esetében is igaz, hogy a védőoltások beadásának üteme a rendelkezésre álló és központilag kiutalt oltások mennyiségétől függ. Az oltópontokon jellemzően Pfizer, Sputnyik, AstraZeneca és Moderna oltóanyagokat használnak, a háziorvosi rendelőkben pedig jellemzően AstraZeneca, Moderna és Sinopharma oltóanyagokkal zajlik az oltás. Már vannak olyanok, akik megkapták a második adag Pfizert, Sputnyikot, vagy AstraZenecat.

Március közepére körzetenként kb. 160-170 ember kapott oltást a háziorvosi körzetben és nagyságrendileg hasonló létszám pedig az oltópontokon. Ez kiegészül még azokkal a sülysápiakkal, akik egészségügyi dolgozóként, vagy szociális intézményben dolgozóként, vagy szociális intézményben bentlakóként kaptak védőoltást. Ezzel az ezer körüli, azt talán némileg meghaladó beoltotti létszámmal Sülysáp az országos átlagnak megfelelő átoltottsággal rendelkezik (kb. 13%).

Az eddig Magyarországra érkezett oltóanyagok nagy részét már országszerte beoltották első és második oltásokra, minden az országba érkező vakcinát rövid időn belül kiszállítanak az oltópontokra és a háziorvosokhoz. Az a vakcina, amely már az országban van, de éppen még nincs beoltva, az vagy második körös oltásra biztonsági tartalék, vagy éppen kiszállítás alatt van vagy hatósági vizsgálat alatt áll és annak befejezésig nem engedélyezett az oltásra. Ez a magyarázata annak, hogy bár több mint 3 millió egységnyi oltóanyag érkezett már Magyarországra, mégis arról olvashatunk jelenleg 1,4 millió ember kapott eddig első körös oltást.

A beoltottak között előfordul olyan, hogy valaki nem egészségügyi, vagy szociális dolgozó, nem is idős, mégis megkapta már az oltást. Ennek az az oka, hogy pl. az AstraZeneca oltását március közepéig csak a 60 év alatti, krónikus betegek kaphatták biztonsági okokból. A regisztrált idősek közül a 80 éven felüliek nagy valószínűséggel már minden körzetben megkapták az oltást. Persze lehet még így is aki kimaradt, mert meggondolta magát és mégsem kéri az oltást, vagy éppen a rendelkezésre álló vakcinát nem fogadta el.

Most a legfontosabb, hogy türelmesek maradjunk, mert az orvosok és asszisztenseik megfeszített erővel dolgoznak azon, hogy minél előbb túl legyünk a víruson, amit az átoltottsággal tudunk elérni.

Az elmúlt napokban itthon és külföldön megjelent összes releváns információt figyelembe véve, arra a következtetésre juthatunk, hogy egy hónap múlva már közel 4 millió dózisnyi vakcina lesz elérhető Magyarországon és gyorsan fog emelkedni április-májusban (lesz utánpótlás a második oltásra) is. Így tehát a darabszámot tekintve már egyre kevésbé lesz korlátja az itthon elérhető vakcinakínálat az oltási tempó további gyorsulásának.

A regisztráltak növekedését is megbecsülve az rajzolódik ki, hogy május elejére a lakosság 70%-a megkaphatja az első körös oltást (az EU hivatalosan szeptember végére célozza meg a felnőtt lakosság 70%-ának beoltását). De érdemes azt is figyelembe vennünk, hogy a vakcinakínálat mellett hogyan alakul majd a vakcinakereslet, azaz lesz-e Magyarországon 5,6 millió ember (a kb. 8 millió felnőtt 70%-a), akik kérik majd az oltást? A tegnapi jelzés szerint már közel 3,3 millióan regisztráltak a vakcinára, köztük 1,7 millió 60 év feletti.

Sajnos a napi fertőzésszám (6502) és a napi halálozási mutató (207) még nem ad okot a felhőtlen optimizmusra, de a háttérben zajlik az oltás és ezek a számok előbb, vagy utóbb csökkenésnek indulnak!

Egyelőre azonban még mindig igaz: vigyázzunk magunkra és vigyázzunk egymásra!