Korábbi gasztrocikkünkben olyan éttermek közül szemezgettünk, amiket kipróbáltunk, szerettünk és szívesen ajánlottuk őket olvasóinknak is. Ugyanakkor, azért mert valamit még nem próbáltunk, még nem biztos, hogy az rossz. Így hát felhúztuk képzeletbeli csizmánkat, felnyergeltük egereink görgőit, és elindultunk a netsztyeppén olyan éttermek után kutatva, amelyek kínálata megbirizgálja a szürkeállományunkat, beindítja a nyálelválasztásunkat, és ahonnan szíves örömest rendelnénk (vagy ahová végre valahára beülnénk egy jót falatozni), de még valamiért nem jutott rájuk sor.

A korábbi cikkben lefektetett alapszabályok (kis változtatással) most is érvényesek:

  1. A listában megjelölt éttermeket nem próbáltuk (ha mégis, külön jelezni fogjuk), ez most inkább afféle gyűjtőcikk.
  2. Cikkünk nem szponzorált tartalom, egy szál sültkrumpli sem ütötte markunkat azért, mert a lenti éttermeket feltüntettük, megemlítettük.
  3. Továbbra sem rangsoroljuk az éttermeket, csupán összegyűjtjük őket.

Akkor vágjunk is a közepébe!

1. Kis-BA-LI Étterem És Pizzéria – Kóka, Dózsa György út 15.

Forrás: kisbalietterem.hu

Listánk első szereplője kifejezetten impozáns kínálattal bír. A választék kifejezetten színes, a klasszikus fogások (cordon bleu, rántott sajt, milánói) mellett találkozhatunk házias ételekkel (töltött káposzta, mákos guba, csülök) és „ételkülönlegességekkel” (különlegesség alatt pedig azt értem, hogy nem kapható minden sarki gyrososban pl.: thai pirított tészta, vagy lazac steak), és persze nem maradhat el mindenki kedvence sem, a hétköznapok el sosem feledett ételhősei, a már-már legendás hamburger-pizza-gyros szentháromság. Külön plusz pont a halas ételekért (felkészül a haltál), itthon nagyon szeretjük őket, úgyhogy jár érte a pacsi.

Az étterem honlapja könnyen kezelhető, egyértelmű. Rendeléseinket online is le lehet adni, és SZÉP-kártyával is tudunk fizetni. Az étterem a Google-ön hagyott 51 értékelés alapján 4,5 csillagon áll, ami jó jel, de mindenképpen bizakodásra ad okot. Mi mindenképp teszünk vele egy próbát!

2. Hős Gyros-Büfé – Mende, Hősök tere 11.

Forrás: googlemaps.com

A következő felállás korábbi listánkon is visszaköszönt már. Nincs nagy vállalás vagy óriási menü, csak egy jó gyros illetve burger büfé. „Hogy mondhatja szerencsétlen cikk írója, hogy jó, ha nem is próbálta?” Kérdezheted teljesen jogosan, kedves olvasó. Úgy, hogy jelen versenyzőnket (egészen pontosan a gyrosát) próbáltam, és teljesen rendben van. Nem szeretnék nagy összehasonlításokba bocsátkozni, minősége nagyon hasonló sülysápi barátjáéhoz, talán az adag egy picit kisebb, de tényleg melegen ajánlom (hidegen semmiképpen).

Ismét korábbi listánkra szeretnék hivatkozni, ahol egy éttermet jelöltem meg, ami a Netpincér felületén is jelen van. Nos, itt egy gyors update, már kettő helyről is rendelhetünk Sülysápra a Netpincéren keresztül, mert a Hős Gyros-Büfé is elérhető ezen a platformon. Az értékelések tekintetében 255 vélemény alapján 4,2 csillagon áll, ami nagyon korrekt.

3. Tölgyes csárda – Szentmártonkáta, Szecsői út 1.

Forrás: tolgyescsarda.hu

Szóval, itt ez a csárda. De mielőtt belekezdünk, tudja valaki mi az a csárda? Mert, ahogy elkezdtem fogalmazni soraimat, a „Cukor, só és minden mi jó” (90-es évek gyermekei előnyben) szlogenre „Pörkölt, sült és minden mi üt” és elkezdtem gondolkodni, vajon mi is különbözteti meg a csárdát egy sima étteremtől?

Bennem van egy benyomás a csárdával kapcsolatban, és ennek a Tölgyes is teljesen megfelel. Sok étel, köztük főként sültek, pörköltek és fatálak. Ahová az ember azért megy (rendkívüli felfedezés következik), hogy egyen. Na de nem úgy egyen, hanem csupa nagybetűvel, EGYEN. Nem gurméskodni, nem pizzázni a haverokkal, hanem enni. Na de ez nem mindig volt így. Figyelem, történelemóra 30 másodpercben:

Merthogy a csárda eredetileg városok, falvak között, külterületen elhelyezkedő kocsma volt, ahol enni is lehetett. Létjogosultságukat pedig az szolgáltatta, hogy az igás állatok vonta kocsikkal és lovakkal közlekedő emberek hátasaikkal együtt megpihenhessenek. Jellemzően helyi alapanyagokból készült ételeket szolgáltak fel, ezért a kínálat szűkös volt, néhány féle-fajta ételből állt (pl. birkacsárda vagy halászcsárda). Ez pedig valamelyest ellentétben áll azzal az elképzeléssel, amit két bekezdéssel ezelőtt felvázoltam.

Világunk felgyorsult, „szekereinket” nem állatok húzzák, amiknek pihenniük kéne, és mireliten/hűtve gyakorlatilag bármi beszerezhető. Ezzel a csárdákat megkülönböztető adottságok lényegében megszűntek (leszámítva a legtöbb esetben jó értelemben vett vidéki miliőt). De ez mit sem vesz el a Tölgyes csárda érdemeiből. Gazdag kínálat, házhoz szállítás, már csak megkóstolni kell. Akik esetleg nem rajongói a klasszik sülteknek/pörkölteknek, akadnak üdítő kivételek, úgy, mint a rákkoktél sajtkosárban, BBQ bélszín vagy libamáj. 1014 vélemény alapján 4,5 csillagon áll, ez mindenképp megsüvegelendő teljesítmény. Alig várjuk, hogy kipróbáljuk!

4. Random House – Mende, Szent István park 1.

Forrás: diningcity.hu

Listánkat igyekeztünk most is színesre tervezni, így következő éttermünk is másképp közelíti meg a vendéglátást, inkább gurmé irányokba tekint. A Random House kínálata nem terjengős, de azért van miből választani. Pusztán a feltöltött képekből és a vendégek visszajelzéseiből is az vehető ki, hogy az étterem nem csak törekszik a minőségre, de szép, ízléses ételeket is készít.

Az étlapot végigfutva pedig a tételek neveiből is ez köszön vissza. Csak néhány példa: vaddisznó szűz füstölt burgonyapürével, pisztráng rántott rizottógolyóval vagy lazacos tortellini. Ezek mind túlmutatnak egy mezei rántott csirkemellen – nem mintha a rántotthússal bármi baj lenne, félreértés ne essék, nagyon szeretjük –, ezzel is megágyazva az étterem hangulatának és annak, amit képvisel. 293 vélemény alapján 4,6-os az értékelése. Akik kedvelik, ha az ételek az íz mellett az esztétikára is építenek, mindenképp tegyenek vele egy próbát!

5. „31-es” étkezde – Sülysáp, Pesti út 61.

Forrás: restaurantguru.hu

Következő szereplőnket azok figyelmébe ajánljuk, akik pénztárcabarát megoldást keresnek a pandémia idejére, vagy csak úgy. Lehet home office vagy karantén, ha épp nincs kedvünk, vagy lehetőségünk főzni, nem minden esetben akarunk több ezer forintot ebédre vagy vacsorára költeni (és/vagy már unja a pizza-gyros-hamburger kombót). A „31-es” étkezde ilyenkor nyerő választás. Az adott heti étlapon napi 3 különböző menü (a menük fix leves és 3 féle főétel variációjából állnak) valamint napi 1 desszert is beköszön. Az ár kedvező, és visszajelzések alapján az adagok is megfelelőek. 147 visszajelzés alapján a 4,3 csillagos értékelés szintén kecsegtetően hangzik. Aki épp kihagyná a főzést, de nem akar sokat költeni, itt a lehetőség.

Ezzel a listával szerettünk volna kedves olvasóinknak ismét segítséget nyújtani környékünk vendéglátóipari egységeinek feltérképezésében. Reméljük, hasznosnak bizonyul a cikk, és minél többen kedvet kapnak egy jó falatozásra, mert evésre mindig akad alkalom, de nem is feltétlenül kell hozzá. Ha szívesen látnál ilyen és ehhez hasonló tartalmakat, vagy csak érdekel, mi történik Sülysápon, megtalálsz minket Facebookon.