A Sülysápi séta állomásai

Köszöntünk!

Szeretettel köszöntünk a Sülysápi Sétán! Reméljük, hogy a 10 helyszínen elhelyezett 11 tabló áttekintésével, a 11 km-es táv teljesítésével egy kicsit “közelebb” tudjuk hozni számodra Sülysápot, hiszen megismerkedhetsz városunk történelmével, természeti és épített értékeivel.

Az áttekintő térkép segít az útvonal tervezésében, amit gyalogosan vagy akár kerékpárral is teljesíthetsz. Ez a felület segít abban, hogy milyen sorrendben ajánljuk az útvonal megtételét, és néhány esetben kiegészítő információkkal is szolgálunk.

Jó utat kívánunk!

Az Összefogás Sülysápért Egyesület csapata

Szőlősnyaraló – Kastélykert

Sétánkat célszerű az Iskola utcából nyíló Kastélykertből indítani, már csak a Szőlősnyaraló vasúti megállóhely közelsége miatt is. A kertben és a vasúti megállóhelynél található táblák informálnak minket Sülysáp legsűrűbben lakott településrészéről, valamint az egykori Moller családi ház körüli kis park élővilágáról. Ne felejtsük el a táblák interaktív elemeit is használni!

Szőlősnyaraló – vasúti megállóhely

Sétánkat a településrész történetét bemutató tabló megtekintését követően érdemes a Táncsics Mihály utca irányában folytatni, ahol egy kis játszóteret is találhatunk. Sajnos, most egy hosszabb, tabló nélküli séta vár ránk, hiszen a Kisboldogasszony-templomnál lelhetünk újra hasznos információkra. Választhatjuk a csendesebb Béke utca – Kiskókai utca útvonalat, vagy a kicsit rövidebb Fő utcát is. Bármerre is indulunk, az utak mentén keresztekkel találkozhatunk, amelyek most is emlékeztetnek minket a település vallásos hagyományaira, de – mint régen – segíthetnek a tájékozódásban is.

A Kiskókai utca és a Fő utca találkozásánál áll egy régi kő építmény: a Kőkép. Eredete bizonytalan, de annyi biztos, hogy Sülysáp egyik legrégebbi közterületi építménye, amely az 1700-as évek elején épülhetett. Őszre már megújult formában láthatjuk majd viszont.

Kisboldogasszony-templom

A templom településünk legrégebbi műemléke, ami számtalan érdekességet rejt. A tablón egy szerzetes segítségével egy titkos alagúton át juthatunk ki a templomtérből a közeli dombokhoz.

Mindenképpen sétáljunk fel a temetődomb tetejére, ahol a következő tabló mellett, jó idő esetén, akár a Mátrát is megláthatjuk a messzeségben! Felfelé választhatjuk a temetőt, de ha szívesen sétálunk természetes környezetben, érdemes a régi Úri úton menni: a löszfalban néhány régi pince maradványa még látható.

Tápiósüly – temetődomb

A dombtetőről szép kilátás nyílik a Fő utcára, “felette” a Tökföldre, a Béka utca környezetére, de keletebbre láthatjuk az almáskerti településrészt, Szőlősnyaralót, még távolabb pedig Tápiószecsőt is. Északi irányban Kóka templomtornya, kicsit nyugatabbra akár Dány templomtornyát is megpillanthatjuk.

Az egyes településrészek nevei között segít eligazodni ez a tabló, de ne csak ezt, hanem a tablóval szembeni olasz emlékművet is tekintsük meg!

A fakereszt melletti kőoszlop az első világháború idején, a katonai táborban itt elhunyt román katonáknak állít emléket. A mögötte elterülő szabad terület pedig több száz, főként 1917-ben járványban elhunyt magyar, román, szerb vagy épp olasz katona holttestét rejti.

A városháza felé indulva, ha van kedvünk, választhatjuk a Golyófogót is, ami a régi Úri úton kicsit továbbmenve a Csillagda irányába, jobb kéz felől nyílik egy sorompóval lezárt ösvényen. Ezen a kis völgyön lefelé haladva a piactérhez érkezünk.

Vasútállomás

Lehet, hogy épp innen indulunk el, de lehet, hogy épp ide érkezünk elsőként, így fontosnak tartottuk, hogy a vasútállomásnál legyen egy települési áttekintő térkép, ahonnan bárki tájékozódhat. A vasútállomás épületének fotóit elforgatva hasznos információkhoz juthatunk az állomás történelméről.

A Vasút utca – Dózsa György utca útvonalon érdemes haladnunk, de a Dózsa elején, egy magánkertben egy Nepomuki Szent János-szoborra figyelhetünk fel. Mára már csak három Nepomuki-szobor maradt: Dózsa György u. 3/A, 149. sz. alatt, valamint a sápi plébánia udvarán. A barokk szobrok a XVIII. század második feléből származnak. A 3/A számú ház kertjében található alkotás érdekessége a talapzaton található „fekvő Szent Rozália”-szobor. Ezek a szobrok több helyütt folyóvizeknél, hidaknál állnak, mivel ő az úton és vízen járók védelmezője, de egyben utal Tápiósáp szlovák (szláv) betelepült lakosaira, hiszen az ő körükben jelentős kultusza alakult ki a cseh szentnek.

Hevesy park

A Hevesy park Sülysáp legnagyobb közparkja, ahol játszóteret, kültéri fitnesz eszközöket és – természetesen – a Sülysápi Séta egy tablóját is megtalálhatjuk. A tablón megismerkedhetünk a Nobel-díjas tudós életével, és a park egyik különlegességével, a mocsári ciprussal.

A játszótér idén nyáron több változáson is átesik majd: új, ismeretterjesztő eszközök, új sétálóutak, pihenők és egy Hevesy György emlékfal is készül. 

A következő állomás a Szent István-templom, amihez érdemes a Dózsa György utcáról nyíló lépcsőn megközelíteni, de előtte vessünk egy pillantást a Kapás József Helytörténeti Gyűjtemény, a Csicsergő Óvoda tagóvodája, a Szent István Általános Iskola és a Hevesy-díszkapu együttesére, ami talán egész Sülysáp legszebb utcaképét mutatja.

Szent István-templom

A barokk templom előtti térről a sülyi templomdombhoz hasonló, pazar kilátás nyílik a Tápió völgyében fekvő sápi településrészre és a környező dombokra. Az országzászló bástyájáról mindenképp érdemes körbenéznünk, de talán egy Insta-kép is belefér!

A templom délkeleti oldalán, a temetőben láthatunk egy kör alaprajzú kis épületet, ez a Kálvária-kápolna, ami előtt az építtető Sőtérek családi sírja is megtalálható.

A Kapás udvart megcélozva, “lefelé”, nézzük még meg a Szentháromság-szobrot, ami a temető kapuja mellett áll!

Kapás József Helytörténeti Gyűjtemény

A “Kapás” udvarán két tabló is található: az egyik a paraszti gazdálkodást és a paraszti életet mutatja be. Helytörténeti Gyűjteményünk több mint ezer darabos gyűjteményének nagy része is ehhez kapcsolódik, a Tápió-vidék talán legteljesebb ilyen témájú kiállítását láthatjuk.

Halastavak és Forró-forrás

A Kapásból a Dózsa György úton induljunk el északnyugati irányba, ahol pár lépés után, jobb kéz felől a domboldalban láthatjuk a Sőtér-kastélyt.

Továbbhaladva, néhány száz méter után egy pompás, fehér kastély látványa tárul elénk: a Grassalkovich-vadászlaké. Az igényes késő barokk együttes a Grassalkovich család vadászkastélya volt. A belső boltozatos szobáiban a 19. század elejére tehető díszítőfestést tártak fel a közelmúltban. Itt pihent meg Petőfi 1845. július 10–11-én, amikor barátjával, Vahot Imrével meglátogatta annak Tápiósápon élő testvérét.

A kastéllyal szemben, fülkében álló Nepomuki-szobrot láthatunk.

A Dózsa György utcán továbbhaladva, hamarosan egy emelkedő leágazó utcaszakaszt láthatunk, ami a sápi homokbányához vezet. Az utca utolsó házának kertjében áll Szirtes Ádám Kossuth-díjas színművész emlékköve, mivel ez a ház volt a híres színész szülői háza.

A település belterületét a Forrói úton elhagyva, még 2 kilométert kell megtennünk a tavakig, onnan pedig még annyi a Tápió sápi ágának forrása.