Második világháborúban eltűnt ejtőernyős katonák holttesteit találták meg, aknagránátok, töltények és személyes használati tárgyak mellett Sülysápon, a település külterületi részén, az 1944 novemberében ott zajló helyi hadiesemények helyszínén. A felfedezés nem előzmény nélküli: tizenkét éve, egy helyi visszaemlékező elmondása és helyszínmegjelölése alapján sikerült a kutatást elvégezni és a maradványokat feltárni.

A szovjet hadsereg a második világháború során csak áthaladt az akkor még két különálló faluban: Tápiósülyön és Tápiósápon, nem érték jelentős károk a településeket. Tápiósáp határában 1944. november közepén több napig állt a front, igen kemény harcokat vívtak a szovjet és a visszavonuló német-magyar egységek.

Az azóta már elhunyt Korponai József 2008-ban kereste meg az akkori képviselő-testület néhány tagját (Katus Norbertet és Szücsi Csabát), ugyanis elmondása alapján, a szántóföldön magyar ejtőernyős katonákat temettek el az 1944 novemberi harcok után a helybéli lakosok, köztük ő maga is fiatalon. A harcok végeztével a kialakított géppuskafészkekbe hordták össze a szerteszét heverő különféle tárgyakat, valamint oda földelték el a holttesteket is.

Tizenkét éve személyesen látogattunk ki a Józsi bácsi által megjelölt domboldalra, ahol – a mostani feltárások alapján – igen pontosan jelölte meg a holttestek helyét: a 6-8 hektáros területen csupán néhány tíz métert „tévedett” akkor. Saját visszaemlékezése szerint 7 ejtőernyős katonáról volt szó, de ennek ténye nehezen bizonyítható. A jelenleg szántóként hasznosított terület átvizsgálása során három, egyértelműen az ejtőernyős alakulathoz tartozó katona holttestét találták meg. Lehetséges, hogy további holttestek is nyugszanak a földben, ám az elmúlt fél évszázadban jelentősen átalakult a terület: nagy részét ma már erdő borítja, ami igen megnehezíti a további kutatást.

(1944 novemberének közepén az 1/I. ejtőernyős zászlóalj katonái voltak védelemben a térségben. Parancsnokuk a Magyar Tiszti Arany Vitézségi Éremmel kitüntetett Tassonyi Edömér őrnagy volt. Az ejtőernyősök több szovjet támadást is megakasztottak az Isaszeg és Sülysáp közötti területen, miközben komoly veszteségeket szenvedtek el.  A korabeli veszteségi nyilvántartás szerint 1944. november 15. és november 22. között a zászlóalj állományából 42-en haltak hősi halált a harcok során, az Attila védvonal előterében.)

A kutatást végző szakemberek hivatalos beszámolója szerint egy másik állásban 8 milliméteres gyalogsági lőszerek és 50 milliméteres aknagránátok kerültek elő, így a munkálatokat le kellett állítani, és a rendőrség kiérkezése után a honvédség tűzszerészei végezték el a mentesítést.

A sírleletek között ejtőernyős jelvényt, valamint egy jegygyűrűt is találtak a hadisírgondozók. Utóbbi belső felén „1942 Esztike” felirattal. Mivel a hősi halált halt ejtőernyős katonák beazonosításához szükséges azonossági jegytok nem került elő, így a hadisírgondozók most ezen a nyomon próbálják kikutatni a gyűrű tulajdonosának kilétét.

A hadisírgondozók és az önkormányzat közös szándéka, hogy a katonákat (az azonosítási folyamatot követően) a tápiósápi temetőben, méltó emléksír kialakítása mellett, ünnepélyesen temessék újra.

Katus Norbert alpolgármester