Augusztus első hetében, rendkívüli ülésen döntött a képviselő-testület egy összesen több mint 146 millió forintos útépítési csomagról, amit teljes egészében önerőből, az idei költségvetésből finanszíroz az önkormányzat.

A rendelkezésre álló keretből a Forrói út, a Mátyás király utca, a Rákóczi Ferenc utca, a Szilvafasor utca, a Szőlő utca iszapaszfalt bevonattal történő javítását, valamint az Ady Endre utca, az Arany János utca, a Zrínyi Miklós utca, az Állomás utca, a Kinizsi Pál utca és a Vak Bottyán utca bitumenemulziós felületzárással történő javítását tervezzük elvégeztetni.

A döntés hátterében az állami pályázati források szinte teljes elapadása áll, hiszen az uniós források visszatartásával, valamint a hazai költségvetésben elrendelt fejlesztési stop hátrányosan érintik a sülysápi útfejlesztéseket, amelyek az elmúlt években folyamatosan zajlottak. Bár az elmúlt években számos utcát sikerült pályázati forrás vagy épp önerős beruházás keretében felújítani, még mindig bőven akadnak olyan utcák, amelyek egyáltalán nem rendelkeznek szilárd burkolattal. Emellett további, már aszfaltos utcák viszont igen leromlott felülettel bírnak.

Az idei útjavítási csomagban azon utcák esetében (Forrói, Mátyás, Rákóczi, Szilvafasor, Szőlő utcák), amelyeknél az útfelület van rossz állapotban, de ágyazatcserére nincs szükség, úgynevezett iszapaszfalt bevonattal felújítjuk a felületüket. A jelenlegi aszfaltos útfelületek gépi takarítását követően kátyúzást végeznek, majd két rétegben, 1,5-1,5 cm vastagságban gépben kevert felületi bevonat kerül felhordásra az útburkolatra egy speciális célgéppel. Az így felújított útburkolat esztétikus, vízzáró, és pár napos bejáródás után aszfaltos minőségű útfelületet eredményez.

A csomagban szereplő, szilárd burkolattal nem rendelkező utcákon pedig 2 rétegben bitumenemulzióval zárt martaszfaltos felületet alakítanak ki. A jelenlegi mechanikailag stabilizált útfelületeket célgépek alkalmazásával újraprofilozzák, majd tömörítik. Ezt követően utcánként változó szélességben (3,5-5 m) mart aszfalt kerül beépítésre 6-8 cm vastagságban. Ezt követően kettőrétegű bitumenemulziós felületzárás készül.

A munkát a közbeszerzési eljárás során legkedvezőbb ajánlatot adó BITUNOVA Kft. nyerte el, az útépítés szeptember folyamán zajlik majd.

Katus Norbert alpolgármester

(www.sulysap.hu)