A napokban megkezdődött a külterületi útépítés a régi úri úton és a sülyi ravatalozó és templom körüli parkolóépítés.

Sülysáp Város Önkormányzata 93 millió Ft támogatást nyert el a Külterületi helyi közutak fejlesztése című, VP6-7.2.1.1-21 kódszámú pályázatán, amit 5 millió forint önerővel egészít ki a város. A beruházásban az ún. régi úri úton új, átlagosan 3,5-4 méter széles aszfaltburkolatot építenek egészen a víztározóhoz vezető útig, így kényelmesebben és biztonságosabban közelíthető meg mind a temető felső bejárata, mind a csillagda.

Az 1,3 km-es út 1 km-es szakaszát aszfaltburkolattal, 330 m-es szakaszát zúzottköves burkolattal építik meg, azért, hogy a temető, a csillagda és a víztározó elérhetősége jelentősen javuljon, de ne alakuljon ki egy elkerülő szakasz Úri irányába, feleslegesen nagy átmenőforgalmat generálva arrafelé. Az út mellett, a lejtős szakaszokon burkolt vízelvezető árok, a közel vízszintes szakaszokon szikkasztóárok épül a megfelelő vízelvezetés érdekében.

A munkát az önkormányzat által kiírt pályázaton a legkedvezőbb vállalt árral a Németh út Kft. nyerte el.

A fejlesztéshez fizikailag kapcsolódó, de kizárólag a város költségvetéséből finanszírozott, párhuzamos beruházás a sülyi templom és temető környezetének rendezése. Évekkel ezelőtt a sápi temetőnél megvalósult egy megfelelően kialakított, burkolt parkoló, most a sülyi részen is megépül, így kényelmesebb és biztonságosabb lesz a közlekedés és a parkolás is a frekventált helyszínen.

A 45 millió forintos fejlesztést a STRAVACO Építőipari Kft. végezheti el. A meglévő aszfaltos útfelületet felújítják és 3,5-5,5 méteresre szélesítik, térkőburkolatos parkolókat és zárt vízelvezető rendszert alakítanak ki a 31-es út és a ravatalozó közötti szakaszon. A munka várhatóan Mindenszentek-halottak napjára készülhet el, így a november eleji temetőlátogatások alkalmával már a megújult teret használhatják az arra közlekedők.

Katus Norbert alpolgármester