Az országos médiát is megjárt múlt heti esemény után megpróbáltuk összeszedni, hogy milyen okok vezettek oda, hogy kb. 18-20 órán keresztül a város legnagyobb részén egyáltalán nem volt víz. Három, egymástól elkülönülő, ám nagyjából egyidőben történt meghibásodás okozta a maratoni szolgáltatás kiesést.

Az események sorozata augusztus 17-én délután, egy, Bogdán Flórián utcai csőtöréssel kezdődött, aminek a javításához a TRV munkatársainak el kellett zárniuk a javítandó vezetékszakasz előtt és után a vizet. A javítás végeztével, délután négy óra körül az elzárt vezetékszakaszt újra nyomás alá szerették volna helyezni, azonban nyomás nem jelentkezett, mert ekkor más nem volt víz a vezetékhálózatban és a 2 darab 500 m3-es tározó medence is teljesen leürült – pedig a tározó szintjelzője azt jelezte, hogy a tározó tele van.

A TRV munkatársai elkezdték keresni a hiba okát és meg is találták a hibás szintjelzőt, amiről este 7 körül tájékoztatták a polgármestert, valamint a kutakban elhelyezett szivattyúkat manuálisan elindították. Ekkor már meglehetősen feszült volt a helyzet, mivel az esti mosakodás-fürdés időszaka volt, és már mindenkinek nagyon hiányzott a víz, ezért nyitott csapokkal várta mindenki a víz ismételt megjelenését. Pont ez miatt a TRV munkatársai is arra számítottak, hogy nehezebben fog ismét feltöltődni a rendszer, de úgy gondolták, hogy a késő éjszakai órák folyamán ez meg fog történni. A sülysápi ivóvízbázis 6 kútja közül 5 folyamatosan dolgozott, ami azt jelenti, hogy percenként több mint 2000 liter víz áramlott a hálózatba. Ám mint utóbb kiderült, csak egyes kutak közelében volt alacsony víznyomással víz a csapokban, a város nagy részén továbbra sem akart a rend helyreállni – még pénteken hajnalra sem.

Bár a kutak termeltek, a víz azonnal távozott a rendszerből, mégpedig a Kender közben, külterületen egy gerincvezeték 10 méteres hosszanti repedésén keresztül. A dolog tehát úgy nézett ki, mint amikor a kádat szeretnénk feltölteni és megnyitjuk a csapot, de a dugót nem tesszük helyére. Ami bekerült a rendszerbe, az a Kender közben elfolyt.

A kb. 10 méter hosszan elrepedt gerincvezetéket Sülysáp külterületi szakaszán találták meg:

Mintegy 1,5 millió liter víz folyhatott itt el (1500 m3).

Amikor pénteken kora reggel megtalálták a TRV munkatársai ezt a hibát, akkor a vezetékszakaszt kizárták a rendszerből és elkezdett emelkedni mindenhol a nyomás és a tározó is kezdett feltöltődni. Pénteken 11 óra tájban pedig már Sülysáp legmagasabb pontjain is elfogadható nyomás volt a hálózaton.

Van elég kút / nincs elég kút?

A közösségi média kommentszekciójában felmerült az a vélemény, hogy a 4. sz. kút hibája miatt alakult ki ez a helyzet. Nos, a 4. sz. kút valóban nem termel jelenleg, azonban egy 10 méteres hosszanti gerincvezeték-repedés mellett ha – kis túlzással – 20 kút dolgozna egyszerre a hálózatra, akkor sem működne a rendszer, mert „ami befolyik, az rögtön kifolyik” – ahogy Nagy Feró is énekelte annak idején!

Az 5 működőképes kút együttes termelése percenként 2 m3, azaz óránként 120 m3, 24 óra alatt pedig akár 2880 m3 kitermelésére képesek. A 350 ezer m3-nyi éves vízfogyasztásból kiindulva a napi ivóvízigény nem éri el az 1000 m3-t (nyáron a megemelkedett fogyasztás mellett kb. 1800 m3/nap), így a 4-es kút kiesése nem okoz problémát, és leszögezhetjük, hogy annak semmi köze nincsen a csütörtökön-pénteken történtekhez.

Az azonban már egy sokkal izgalmasabb kérdés, hogy

2022-ben a szolgáltató adatai alapján 94 csőtörést kellett javítani, azaz minden negyedik napra jutott egy.

A tavalyi 94 csőtörésből 21 a gerincvezetéken történt. A gerincvezeték javítását általában csak zárással lehet megoldani, ami azt jelenti, hogy 17 naponta volt egy-egy olyan csőtörés, amelynek a javításához a település egy részét ki kellett zárni a szolgáltatásból. A kérdés pedig az, hogy miért történik ilyen sok hiba a gerincvezetéken? Miért történnek a hosszanti repedések akár 5, vagy 10 méter hosszban, mint ahogy most a Kender közben is történt? Sok esetben magyarázható volna az út alatt elhelyezett műanyagcsövek repedése az úton zajló forgalommal, a forgalommal járó rezgéssel, terheléssel. Na, de a Kender közben nincsen forgalom!

A TRV szakemberei szerint főként anyaghiba és szakszerűtlen építés miatt történnek a hosszanti repedések, azaz a ’80-as években lefektetett csövek anyaghibásak lehettek, és nem megfelelő módon helyezték a földbe azokat, és bizony ennek isszuk a levét még ma is, hiszen a közműrendszer teljes felújítása rengeteg pénzbe kerülne, valószínűleg milliárdokba.

Ezt a költséget azonban nincs aki finanszírozza, mert az önkormányzatnak a TRV fizet ugyan bérleti díjat, hálózathasználati díjként, ennek összege viszont olyan alacsony, hogy lényegében semmire nem elég. Évente 2,6 millió Ft. Ebből tényleg nem lehet kutat felújítani, vezetéket cserélni. Az elmúlt években a befolyt bérleti díjból sok helyen a hibás elzárószerelvényeket cseréltette ki az önkormányzat, de több helyre újakat is beépíttetett – pont azért, hogy csőtörés esetén a kizárás minél kisebb területet érintsen.

A TRV Zrt. szedi be a vízdíjat, ami 2012-ben be lett fagyasztva, azóta nem emelkedett – az üzemeltetés költségei azonban igen: mind a bérek, mind az üzemanyag, vagy az energia költsége jelentősen nőtt 2012 óta. Fejlesztésre tehát a TRV-nél sincsen pénz.

Valószínűleg erre a problémára utalt V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára két héttel ezelőtt, amikor a következőket mondta: „A következő évtized legfontosabb feladata az ivóvízhálózat fejlesztése lesz, az ezzel kapcsolatos állami program kidolgozása már folyamatban van”.

Horinka László polgármester a közösségi médiában jelezte, hogy a sülysápi esetről tájékoztatta Czerván Györgyöt, a térség országgyűlési képviselőjét, aki „kormányzati szintre továbbította a problémát” – ami vélhetően azt jelenti, hogy V. Németh Zsolt államtitkár is tájékoztatást kapott.

Mindezek ismeretében mi a megoldás? Mielőbbi állami beavatkozás szükséges, mert sem a szolgáltató, sem az önkormányzat nem tudja önerőből megoldani azt a problémát, ami ilyen jelentős költséggel jár.

Kíváncsian várjuk, hogy lesz-e megoldása a sülysápi ivóvízhálózat problémájának és mikor…

S.M.