Interjú Katus Norbert alpolgármesterrel Sülysáp idei költségvetéséről.

(Az interjú megjelent a Sülysápi Hírforrás 2024. márciusi lapszámában.)

Az idei év költségvetéséről, a jelenleg zajló beruházásokról, a közelgő választásokról és a jövőbeni tervekről Katus Norbert alpolgármesterrel beszélgettünk.

– Elfogadásra került az idei költségvetés.

– Igen, a februári ülésen fogadtuk el, több mint két hónapos előkészítést követően. Az idei év költségvetése az előző évekéhez hasonlóan Sülysápon kiegyensúlyozott gazdálkodást mutat, dacára a válságos éveknek. Az elmúlt évek felelős gazdálkodásának köszönhetően jó alapokra építkezhetünk: stabilan tudjuk működtetni az intézményeket, nincsenek fizetési késedelmeink, és a dolgozóinkat is meg tudjuk tartani. Sőt, még bérfejlesztésre is volt lehetőségünk, emellett fejlesztéseket is megvalósítunk, pedig a korábbi időszakhoz képest jelentősen megcsappantak a külső pályázati források, amikkel korábban évről évre számolhattunk.

Egyelőre az óvatos tervezés jellemzi a bevételi oldalunkat, látjuk, hogy a gazdasági folyamatok hogyan befolyásolják a helyi vállalkozásokat, éppen ezért úgy állítottuk össze a költségvetésünket, hogy az minden körülmények között működőképes tudjon maradni.

– Hogyan tudja egy önkormányzat előteremteni ezeket az összegeket?

– A kötelezően ellátandó feladatainknak is csak egy részét finanszírozza az állam. Az önkormányzatnak vannak úgynevezett saját bevételei, ilyen például a kommunális adó vagy az iparűzési adó. Fontos megemlíteni, hogy a gépjárműadóból semmilyen arányban nem részesül már az önkormányzat. A tavalyi évben körülbelül 400 millió forintos iparűzési adó folyt be, ennek azonban több mint a felét be kell forgatunk az intézmények működtetésébe. Az ideális állapot persze az lenne, ha az állam minden intézménynek kifizetné a fenntartási költségeit, ami pedig helyben keletkezik a helyi gazdasági szereplők befizetéseiből, a lakosok kommunális adójából, azt mind fejlesztésre tudnánk fordítani. Ez sajnos nem így van. Csak, hogy egy összehasonlítást mondjak: kommunális adóból kb. 25 millió forint folyik be, míg például a közvilágítás 21,5, a helyi buszjárat 30 millió forintba kerül évente…

A helyi fejlesztésekre fordítható, megmaradó összeg jelenleg éves szinten nagyjából 150-200 millió forint. Ameddig az uniós pályázatok és az állami támogatások tervezhetően érkeztek, addig ezt az öszszeget nagyrészt tartalékoltuk a pályázati önerőkhöz, hiszen egy egység önerőből tíz egységnyi fejlesztést tudtunk létrehozni egy 90%-os támogatással járó pályázaton. Mióta az állami forrásokat visszafogták, az uniós támogatások pedig elapadtak, nekünk is reagálnunk kellett az új helyzetre: most már a helyben képződő saját bevételeinket folyamatosan, más ütemezéssel fordítjuk fejlesztésekre.

– Milyen fejlesztések és beruházások várhatók 2024-ben Sülysápon?

– Alapvetően három nagyobb összegű pályázatból megvalósuló fejlesztés van előkészítő szakaszban. Először is a településközpont megújítása, itt éppen a kiviteli tervek véglegesítése zajlik. Erre 300 millió forintot nyert az önkormányzat, de ehhez is szükséges lesz majd önerőre. A helyi szociális infrastruktúra fejlesztésére kiírt pályázat teszi lehetővé, hogy a polgármesteri hivatal bővítésével a családsegítő központot beköltöztetjük az épületbe, erre 400 millió forintot nyertünk el. A kettő, mivel egymás mellett történik, egymás kiegészítése is lesz: egy új városközpont jön létre, nagyon sok új parkolóhelyet alakítunk ki, és a park is megújul, bővül. A harmadik nagyobb összegű, közel 200 millió forintos beruházás a Kiskókai utca felújítása, ahol már a közbeszerzés le is zajlott. A tavasz folyamán egy teljes útrekonstrukció veszi kezdetét: nemcsak az útfelületet szélesítjük, de javítjuk, cseréljük az ágyazatot és az alatta lévő vízvezetéket is teljes egészében kicseréljük, hogy megelőzzük a későbbi csőtöréseket és az abból fakadó kellemetlenségeket. Az utca teljes hosszában kiemelt járda is épül.

A pályázatos fejlesztések mellett nagyon látványos lesz a közvilágításunk megújítása: az egész településen LED-lámpákra cseréljük a jelenlegi lámpatesteket, ráadásul mindegyik villanyoszlopra fog kerülni. A bővítéssel járó fejlesztést mintegy 150160 millió forintra becsüljük. Ezt már teljes egészében önerőből finanszírozzuk, ami nemcsak jobb megvilágítást, hanem kisebb fényszennyezést és energiamegtakarítást, valamint kevesebb lámpahibát fog eredményezni.

Tovább folytatjuk a tavalyi útjavítási programot, hiszen a célunk az, hogy Sülysáp belterületén érezhetően javuljanak a közlekedési viszonyok. Erre 120 millió forintot szánunk, a járdaépítési programok folytatására pedig több mint 60 millió forintot, de ide kapcsolódik az öt új gyalogátkelőhely tervezése is a Fő úton, a Magdolna és a Vasút utcákban. Erre több mint 30 millió forintot különítettünk el.

Minden köztéri játszótér felületét öntött gumiburkolatra fogjuk cserélni, emellett az óvodai játszóudvarok megújítása is folyamatosan zajlik.

Fontos az ivóvíz-hálózat fejlesztése is: a csőtörések számának jelentős csökkentésére lehet majd számítani: különböző okoseszközökkel és új szivattyúk beépítésével csökkentjük a vízhálózat hirtelen nyomásterhelését, valamint új tolózárakat is beépítünk, hogyha csőtörés van, ne kelljen nagyobb településrészeket kizárni a szolgáltatásból, hanem egyre kisebb területet érintsen a probléma.

– Hogyan tud tervezni az önkormányzat most, hogy jönnek a választások?

– Csalóka a helyzet, mert június kilencedikén lesznek a választások, de a régi-új önkormányzat októberben vált ciklust, így az év háromnegyedét a választási eredményektől függetlenül ennek a vezetésnek kell menedzselnie. Mondhatom azt is, hogy számunkra kissé rosszkor jön a választás, hiszen amit az elmúlt években előkészítettünk, elkezdtünk, azt nem feltétlenül tudjuk a választás előtt készen bemutatni a lakosok számára, de azért bízom benne, hogy látják a munkát és a törekvést.

Ezek a fejlesztések mind finanszírozhatók a költségvetésből, az önkormányzatnak nincs hitele, és nem is tervez hitelt felvenni, tartalékokkal is rendelkezünk. Az elmúlt évekhez hasonlóan kiemelten szeretnénk támogatni a helyi civil szervezeteket, egyházakat, polgárőröket, önkéntes tűzoltókat. Fontosnak tartjuk azt, hogy a civil szervezetek megfelelően tudjanak működni a településen, hiszen ők is nagyon sok mindent tesznek hozzá a település életéhez.

A választási kampány élesedésével egyre több kritikus vélemény is napvilágot lát, ráadásul olyanoktól, akik semmilyen önkormányzati tapasztalattal nem rendelkeznek. A felelőtlen ígérgetés helyett mi a reális célkitűzésekre koncentrálunk.

Véleményem szerint a 2019 óta tartó, jelenlegi önkormányzati ciklus legnagyobb eredményei, hogy a COVID és az inflációs válság, vagy a pályázati támogatások csökkenése ellenére is meg tudtuk őrizni működőképességünket, sőt, fejlesztéseket is tudtunk szép számmal megvalósítani.

Ezt, a reális, megvalósítható és lépésről lépésre haladó fejlesztési folyamatot szolgálja az idei költségvetésünk is.

 

(Sülysápi Hírforrás, 2024. március)