Az országszerte tapasztalható üzemanyaghiány már egy hete súlyosan érinti a sülysápi üzemanyagtöltő állomást. Múlt héten szerda óta nincsen benzin. Egy darabig még a dízel elérhető volt, de később már abból is csak a piaci áras prémium kategóriás, de vasárnap óta már az sincs. Ahogy információ sincsen arról, hogy mikor érkezik bármilyen üzemanyag.

A probléma nem egyedi: országszerte lezárt töltőállomások, vagy esetleg kígyózó sorok ott, ahol még van valamennyi üzemanyag.

De mi okozza a problémát? Több ok is van.

Az egyik az ársapkából következik. A maximált árú üzemanyagot nem érdemes eladniuk a nagykereskedőknek, mert azzal veszteséget termelnek. Így a MOL lett szinte az egyetlen nagykereskedő Magyarországon (novemberben a nagykereskedelmi piac 85%-át látta el a magyar olajtársaság).

A másik problémát abból adódott, hogy az ellátás fenntartása érdekében a MOL elhalasztotta egy jelentős tavaszi karbantartást a százhalombattai olajfinomítóban, ami megbosszulta magát: egy meghibásodás miatt a termelést csökkenteni kellett a korábbi 50-55%-ára.

A harmadik ok: az élénk kereslet. Az üzemanyagok iránti kereslet az ársapka következtében egyáltalán nem csökkent, sőt némileg emelkedett is, amikor sokan készleteket halmoztak fel, vagy csak félve az ellátási problémától akkor is tankoltak, ha még nem lett volna muszáj.

Egy tegnapi hír szerint a százhalombattai olajfinomító műszaki hibáját kijavították, a finomító kapacitása folyamatosan emelkedni fog, néhány napon belül visszaáll a 100 százalékos termelési kapacitásra. Ennek ellenére a problémák egy darabig még biztosan velünk maradnak, mert az ellátás másik fontos eleme, az import továbbra is hiányzik és a pánikvásárlások tovább növelik a keresletet.