A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) legfrissebb adatai szerint a regisztrált álláskeresők száma továbbra is rendkívül alacsony Magyarországon.

Júliusban 227 341 főt tartottak nyilván, míg például 2010 elején még közel 660 ezer fő szerepelt a nyilvántartásban, azaz több mint 430 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők létszáma – hívta fel a figyelmet szerdai közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár elmondta, hogy ez az elmúlt harminc év második legjobb adata. Külön jó hír, hogy tavaly júliushoz képest újabb 3 ezer fővel csökkent a nyilvántartásban szereplők száma, ami óriási eredmény a jelenlegi nehéz, szankciók sújtotta gazdasági helyzetben.

A kormány kiemelt célja 2010 óta, hogy elérje a teljes foglalkoztatást, ezért a munkaalapú gazdaság kiépítésén dolgozik. Magyarországon 2010-hez képest már 1 millióval dolgoznak többen, a foglalkoztatottak száma pedig megközelíti a 4,8 milliót.

A magas foglalkoztatottság és az alacsony munkanélküliség jó hír, ám ennek is van árnyoldala: a sülysápi cégek is tapasztalják, hogy egyre nehezebb megtalálni egy-egy pozícióra a megfelelő munkavállalót.