Folytatódik a héten a regisztrált legidősebbek oltása, és megkezdődik a hatvan év alatti regisztrált krónikus betegek oltása.

Az elmúlt napokban már közel 35 ezren kapták meg a védőoltást a regisztrált legidősebbek közül, az ő oltásuk ezen a héten is folytatódik a háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon. Továbbra is a vakcinamennyiség határozza meg az oltás ütemét, Brüsszelből kevés vakcina érkezik. Ezért is fontos, hogy Magyarországon 5 hatékony és biztonságos vakcina (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, orosz Szputnyik, kínai Sinopharma) rendelkezik engedéllyel. A Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca oltóanyagai mellett, mostantól az orosz vakcina is használható, ugyanis a Nemzeti Népegészségügyi Központban lezárult a Szputnyik V vizsgálata.  Jövő héten pedig érkezhet az első kínai-vakcina szállítmány.

A járványt a következetes védelmi intézkedésekkel eddig sikerült megfékezni, de az adatok stagnálnak, ez arra figyelmeztet, hogy óvatosnak kell lenni. Európa több országában már a harmadik hullám zajlik, a brit vírusmutáns gyorsan terjed, több embert fertőz és növeli a betegek számát. Az újabb hullámok megállításban csak a hatékony vakcinákkal való tömeges oltás segíthet.

Az egészségügyi dolgozóknak és az idősotthonok lakóinak, dolgozóinak kampányszerű oltásával január végén lezárult az oltási terv első két szakasza.

Február első hetében elkezdődött a regisztrált legidősebbek oltása, ami ezen a héten is folytatódik az eddigi kettő helyett már három vakcinával: az ehhez szükséges Pfizer-vakcinákat a mai napon kapják meg a háziorvosok és a hét második felére várt Moderna-szállítmányból is kapnak majd oltóanyagot. A legidősebbek oltásához 2964 háziorvos 2 ampulla (12 fő oltásához elég) Pfizer-vakcinát kap. Ezúttal sem jut minden háziorvosnak, minden oltóanyagból, egyszerűen nincs annyi. 

Először ezen a héten kezdik alkalmazni az orosz Szputnyik vakcinát (2800 ember oltására elég) 4 budapesti kórházi oltópontokon a krónikus betegséggel nem rendelkező 75 év alattiaknál,  560 kijelölt budapesti háziorvosoknak kell megszerveznie az oltandókat, praxisonként 5 főt. Ehhez betegszállítót is igénybe lehet venni, ha a szállítást a család nem tudja megoldani.

Mind a koronavirus.gov.hu, mind a vakcinainfo.gov.hu honlapon megjelent egy, az idősek számára készített tájékoztató összeállítás, amely a leggyakrabban feltett kérdésekre ad választ. A tájékoztató linkje: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/mit-kell-tudni-regisztralt-legidosebbek-es-60-ev-alatti-kronikus-betegek-oltasarol

A szombaton érkezett AstraZeneca-vakcinával megkezdődik a 60 év alatti krónikus betegek oltása is a háziorvosoknál.  Az AstraZeneca-vakcinából 20 ezer emberre elég oltóanyag érkezett, ebből is két oltás szükséges a teljes védettség eléréséhez, amit 4 hét különbséggel kell beadni. Az e heti oltáshoz szükséges vakcinákat kiszállították a kijelölt 2040 háziorvoshoz, akik megkapják a listát a praxishoz tartozó regisztrált 60 év alatti krónikus betegséggel rendelkező oltandókról. A 2040 praxis 1-1 ampullát kap, amelyből 10 embert tudnak beoltani. Az oltások szerdán/csütörtökön már megkezdődhetnek. Az oltás szempontjából ebbe a csoportba tartoznak a szív- és érrendszeri, a krónikus tüdőbetegségben, daganatos betegségben, cukorbetegségben szenvedők és a transzplantáltak.

A mostani oltási szakaszban a háziorvosok értesítik az oltandókat az oltás pontos helyéről és időpontjáról. A háziorvosok a praxisukhoz tartozó védőoltásra regisztráltak listáját heti frissítéssel megkapják. Mindenki sorra fog kerülni, aki online vagy postán regisztrált.

Ahogy arról tegnap már beszámoltunk, Sülysápon ezen a héten az AstraZeneca vkcinájával kezdik meg az oltást a háziorvosok. Ezt az oltóanyagot a 60 év alatti krónikus betegek kapják.