Dr. Balog Erzsébet, sülysápi gyermekorvos rövid írását juttatta el hozzánk az aktuális, oltassuk – ne oltassuk magunkat vita apropóján.

Tisztelt sülysápi lakosok!

A pandémiával kapcsolatos korlátozások mindenki életét megnehezítették, és nagyon kevés olyan család van, akinek a környezetében valaki ne kapta volna el a COVID-19 vírusfertőzést. Azt tapasztalom, hogy kezdünk elfáradni, lazul a fegyelem. Hazánkban jelenleg csökken az új fertőzöttek száma, de a környező országokból a harmadik hullám jelenlétéről is szólnak a hírek.

A kutatók megfeszített munkájának köszönhetően viszont láthatjuk az alagút végét.

Én elhiszem azt, hogy a tudósok jó munkát végeztek.

Elhiszem azt, hogy az országban csak olyan oltóanyagot engedélyeznek forgalomba hozni, ami biztonságos.

A nagyvilágban a politikusok is egyetértenek abban, hogy védőoltással vissza kell szorítani a vírus terjedését, ezért a tehetősebb országok ingyen biztosítják az állampolgárok számára az oltóanyagot. Ahhoz viszont, hogy az életünk vissza tudjon térni a régi kerékvágásba, kb. 60% átoltottságra van szükség.

Világszerte több millió oltóanyagot beadtak már a lakosságnak. A várható mellékhatások enyhék és nem tartósak, nagyságrendileg  meg sem közelíti a betegség illetve a szövődményének súlyosságát.

Néhány napja eljött az a várt pillanat, amikor nekem is sikerült beadatni a koronavírus elleni védőoltást. Az oltás helyén másnap néhány órán át éreztem enyhe érzékenységet.

Nagy biztonságot ad az a tény, hogy az oltás hatására védett lehetek a betegséggel, illetve a betegség szövődményeivel szemben.

Még nagyobb volna a biztonság, ha abban a tudatban élhetnénk, hogy a környezetünk sem vevő a vírusra, mert oltással védettséget szereztek.

Úgy érzem, ezzel a biztonsággal tartozunk önmagunknak, szűkebb és tágabb környezetünknek is.

Dr. Balog Erzsébet, gyermekorvos