Nem csak formavilágában, hanem gondolatában és megvalósításában is különleges nemzeti összetartozás emlékművel gazdagodik idén Sülysáp és testvértelepülése, az erdélyi Városfalva. – Adta hírül ma megjelent cikkében Katus Norbert alpolgármester a város hivatalos honlapján. A cikket és a képeket változtatás nélkül közöljük.

Valószínűleg a trianoni békediktátum századik évfordulóján, vagyis tavaly lett volna leginkább indokolt egy, a nemzeti összetartozásunkat szimbolizáló, méltó emlékmű felállítása, de az élet felülírta a legtöbb előzetes tervet – nem csak Sülysápon. Terveink szerint az évfordulón mi is kialakítottunk volna egy emlékhelyet: a képviselő-testület már döntött annak helyszínéről, és a szükséges anyagi forrást is elkülönítette a 2020-as költségvetésben.

A márciusban berobbanó vírushelyzet, ami hónapokra lehetetlenné tette a közösségi találkozásokat, költségvetési óvatosságra is késztette a városvezetést. Ezért

úgy döntöttünk, hogy teljesen új koncepció mentén egy teljesen egyedi, művészeti értékkel bíró kialakítást terveztetünk meg a Szent István téren már két emlékhelyet (Az 56-os Fáklyát és a Mártír főjegyzők szobrait) is jegyző Szórádi Zsigmond szobrászművésszel,

aki már többször bizonyította, hogy képest a témákat egyedi, gazdag jelentéstartalommal bíró módon megformálni. Az ő személye pedig garancia arra, hogy stílusában egy, a már meglévőkkel összeegyeztethető módon valósulna meg a szobor az államalapító királyunkról elnevezett téren, annak a Tápió hídjához közeli sarkán, a város központjában.

Az új alkotás a „Fénykapu” nevet kapta. Egyediségét nem csak különleges formavilága, hanem az is meghatározza, hogy kettő készül belőle: egy Sülysápon, egy pedig testvértelepülésünkön, Városfalván.

Az emlékmű időtálló, tükrösre fényezett és matt sötétszürke gránit, illetve fehér márvány anyagokból épül fel, a különböző fél-alakok pedig csak a sötét kövön tükröződve alkotnak teljeset. A két emlékmű együtt alkotna egy egészet, de a szétszakítottság miatt ez csak gondolatban valósulhat meg.

A fényezett gránit síkokon keletkező tükörképekkel mintha egy időkapun átlépve ismét a teljes egységbe kerülhetnénk. A fél kapuív úgy, mint a kettészelt magyar jelkép, a fél vándorsólyom, annak kiegészítő tükörképével együtt válik egésszé. A stilizált napmadártest a fényözönt átengedő lyuk köré rajzolt „fénycsapdában repül” a Nap felé. A magyarság generációit, családokat (a gyerekből felnőtté növő emberi alakokat) szétválasztó „trianoni” sötét gránit sík egyúttal érezteti a megcsonkított magyarságot, a kiszolgáltatott nemzet, a családok elszakítottságát, de a fél figurák tükörképeikkel kiegészülve egynek láttatják mégis.

A szobor talapzata a székely címerképek formáit: a holdat és a csillagot ábrázolják majd. Ezeken kívül számos szimbólumot és értelmezést foglal még magába az emlékmű, de azok részletes bemutatására majd az átadó alkalmával kerül sor.

Mivel a tervezett emlékműből két darab készül majd, és anyaghasználatában is komolyabb, mint az eredeti terv lett volna, a szükséges forrás előteremtését is meg kellett oldani. Több hónapos egyeztetést követően végül a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. az emlékművek teljes költségét, 11,2 millió forintot támogatásként biztosítja Sülysáp számára. Ezért az eredetileg tervezett összeget az önkormányzat a környezet rendbetételére és fejlesztésére tudja fordítani.

Az utolsó akadály is elhárult tehát, hogy egy méltó és egyedi, nem a múlt tragikus fájdalmára, hanem nemzeti összetartozásunkra és a jövőbeli reményre összpontosító emlékművet avathassunk 2021-ben Sülysápon és Városfalván. Mivel ez az év is rengeteg bizonytalanságot tartogat még számunkra, az átadások pontos időpontjairól később születik majd döntés.

Forrás: www.sulysap.hu