Mi, sülysápiak is jól tudjuk, hogy bizony ráférne a korszerűsítés az ivóvízrendszerre, hiszen meglehetősen gyakoriak a csőtörések. Az önkormányzat tulajdonában, de a TRV Zrt. kezelésében és üzemeltetésben lévő hálózat fejlesztésére azonban nincs meg a szükséges forrás, hiszen a 2012-ben befagyasztott vízdíjak nem nyújtanak fedezetet a rendszer átfogó fejlesztésére. Éppen ezért nagyon jó hír az, amit ma V. Németh Zsolt államtitkár mondott.

“A következő évtized legfontosabb feladata az ivóvízhálózat fejlesztése lesz, az ezzel kapcsolatos állami program kidolgozása már folyamatban van” – így szólt az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkárának hétfői bejelentése Székesfehérváron.

V. Németh Zsolt a Fejérvíz Zrt. állami tulajdonba adásáról szóló integrációs megállapodást lezáró sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy kettősség jellemezte az ágazatot az elmúlt időszakban, mert a nehézkes működés ellenére országos szinten hatalmas előrelépés történt a víziközmű-rendszerekben. Hozzátette, hogy a lakosság szinte 100 százaléka be van kötve az ivóvízhálózatba és 83 százaléka a szennyvízkezelésbe is, miközben a szennyvíz telepek száma megkétszereződött, s ma már több mint 880 telep működik.

Az államtitkár rámutatott, hogy hatalmas, „százmilliárdokban mérhető” fejlesztések valósultak meg a szennyvízhálózatokon, de az ivóvízhálózat szinten tartására, fejlesztésére nem fordítottak kellő figyelmet, ezért a közeljövőben ez lesz a fókuszban.

Ezt is csak megerősíteni tudjuk, hiszen a Tápió-vidék csatornahálózata több mint 30 milliárd forintból elkészült 2015-ben, azonban az ivóvízhálózat fejlesztése háttérbe szorult. Várjuk az ezzel kapcsolatos lépéseket!