Helyzetünk 2023-ban

A 2019-es önkormányzati választás – a mostani ciklus kezdete óta – gyakorlatilag nem volt egy teljes olyan évünk, amikor ne válságmenedzselésre kellett volna a legtöbb időt, energiát (és pénzt) fordítani. 2020 tavaszán szembesültünk a COVID miatti teljes lezárással, majd az abból következő gazdasági visszaesés következményeit kellett minimalizálnunk, intézményeink működését biztosítani. A korábban helyben maradó gépjárműadó-részt (40%) is magához vonta az állam, ami Sülysáp esetében az elmúlt 3 évre vetítve közel 100 millió forint bevételkiesést jelent. Mire kievickélt a világ a járványból, néhány hónapnyi „békeidőt” követően kitört az orosz-ukrán háború, aminek gazdasági (elsősorban energia- és élelmiszerár növekedés) hatásait mindannyian ismerjük és elszenvedjük. Ez alól nem kivétel az önkormányzati szektor sem.

Idén is azon kell dolgoznunk, hogy a városi intézmények működését biztosítsuk, a szociális keretünket növeljük, energetikai fejlesztéseket hajtsunk végre és tervezzünk meg a biztonságosabb jövő érdekében.

Pályázatok: mire is?

Beruházási stratégiánk 2006 óta azon az elven nyugszik, hogy a város saját fejlesztési forrásait pályázati támogatások önerejeként használjuk fel, így 10 egységnyi pénzből 90-100 egységnyi fejlesztést valósítsunk meg. A bevezetőben említett válság(ok) miatt azonban az állami pályázatok nagyságrendje jelentősen csökkent, így a Sülysáp számára elérhető hazai pályázati támogatások összege is. Miután a 2021-2027-es uniós fejlesztési ciklusban Pest vármegye végre önálló régióként szerepel, megnyílnak olyan EU-s források, amelye eddig nem voltak elérhetők számunkra. Sajnos az EU-s források visszatartása miatt eddig csupán néhány kiírás jelenhetett meg ezek közül a pályázatok közül.

Az uniós és magyar közös finanszírozású pályázatok (TOP PLUSZ) közül sikerült 100%-os támogatást nyerni útépítésre (150 millió forint), szociális infrastruktúra-fejlesztésre (400 millió forint), településközpont-fejlesztésre (300 millió forint), valamint energetikai fejlesztésre (127 millió forint). Az első három pályázat esetében a maximálisan elérhető forrást pályáztuk meg, és nyertük is el. Sajnos a pályázati kiírások maximum 150 millió forint belterületi útépítést tartalmaztak eddig – de ezt legalább sikerült elnyernünk.

Idei fejlesztéseink

A 2023-as költségvetés 46%-át beruházásokra, felújításokra fogjuk költeni, a válság ellenére is. A 752 millió Ft pályázati támogatás mellett 474 millió forintot önerős fejlesztés valósulhat meg!

2023-ban várható fejlesztések Sülysápon a költségvetési számok szerint

 

Hatalmas eredmény, hogy az 1,2 milliárd forint fejlesztési forrásból közel 500 millió forintot a város saját erőből tud a munkákhoz rendelni.

Hatalmas összegek ezek, de néhány példán keresztül érdemes megvizsgálni ezek tartalmát is: egy kilométer út átlagosan 4 méter szélességben, megfelelő aszfaltvastagsággal, padkával, vízelvezetéssel kb. 90-100 millió forintba kerül. A 170 milliós útépítési keret így kb. 1,5-1,8 km út megépítésére lesz elegendő. Jelenleg zajlik ezen utcák kiválasztása és az előkészítő tervezés. A járdaépítés ugyancsak nagy hangsúlyt kapott az idei költségvetésben. Az elmúlt években több kilométernyi járdát építettünk – főleg az intézmények közelében -, idén a város hossz-tengelyében szeretnénk folytatni a munkát: a Kossuth Lajos utca, a Vasút utca és a Magdolna utca egyes szakaszain épülhet új járda a gyalogosforgalmat figyelembe véve.

Összefoglalva az előzőeket, az önkormányzati fejlesztéspolitikában sosincs „kész” állapot, mindig újabb és újabb feladatokat kell megoldanunk. Az idei költségvetésben a válság ellenére is jelentős forrást tudunk fejlesztésekre fordítani, de a pályázati támogatások nem a számunkra két legfontosabb területet (út és járda) támogatják, így saját erőből kell jelentős pénzeket ezen munkákra csoportosítanunk.

Katus Norbert alpolgármester