Idén is óriási volt az érdeklődés a nyári diákmunka program iránt, a részvevők száma meghaladja a 28 ezer 200-at a tervezett 26-27 ezerrel szemben – mondta el Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1 Híradóban.

A program működéséhez a kormány az idén 3,5 milliárd forint támogatást biztosít.

Czomba Sándor azt is elmondta, hogy a korábbi évekhez hasonlóan, az idén is a diákmunka programban résztvevők 80 százalékát az önkormányzatok foglalkoztatják, de fogadtak diákokat a mezőgazdasági vállalkozások és a turisztika, valamint a vendéglátás területén is sokan helyezkedtek el.

Az államtitkár fontosnak tartja és kiemelte, hogy a nappali tagozaton tanuló 16-25 év közötti diákok munkatapasztalatot szerezzenek, és erre a diákmunka program két hónapja is alkalmas lehetősége ad.

Fontos azt is kiemelni, hogy a 25 év alatti munkavállalóknál a jövedelem szja-mentes, így van ez a diákmunkát vállalóknál is, vagyis ennek köszönhetően több maradhat a diákok zsebében a kedvezménynek köszönhetően.

Sülysáp Város Önkormányzata is élt a Kormány által biztosított támogatással és júliusban és augusztusban is 15-15 fő diákmunkást alkalmaz a bölcsődében, az óvodában a Művelődési Központban és a Polgármesteri Hivatalban. A diákok túlnyomó többsége sülysápi, de a szabadon maradt helyekre a környező településekről is érkeztek diákok.

Úgy tudjuk, hogy az önkormányzat mellett egyes sülysápi vállalkozások is alkalmaznak nyáron diákmunkásokat.