A virágszigetek már régóta léteznek, a fenntartásuk azonban elég költséges volt, így a képviselő-testület új koncepciót szeretett volna kitalálni arra, hogy továbbra is díszíthessék a város különböző pontjait. A járványhelyzet alatt az önkormányzati dolgozók látták el a feladatokat, ám miután visszatérhettek eredeti munkakörükhöz, a város lakói örökbe fogadhatták a virágszigeteket és virágládákat. A program sikerességéről Munkhártné Szántai Márta képviselővel készített interjút a Sülysápi Hírforrás júniusban.

– Az örökbefogadás előtt ki szépítette a virágszigeteket?
– Szerencse volt a szerencsétlenségben, ebben az esetben épp kapóra jött a vírushelyzet: tavaly tavasszal az intézményi és hivatali önkormányzati dolgozókat próbáltuk megmenteni attól, hogy ne kényszerüljenek fizetés nélküli szabadságra, ezért kitaláltuk, hogy velük együtt fogjuk gondozni a virágszigeteket. Amikor a beszállítónk, egy helyi virágboltos termelő
meghozta a növényeket, az ő koordinálásával szépen megszerveztük a virágok elültetését. A virágládák jellemzően intézmények: orvosi rendelők, iskolák, óvodák előtt, a városközpontban: a városháza és a művelődési ház előtt, valamint a vasútállomásokon találhatók meg, a virágszigetek pedig szerte a városban.

– Miért volt akkor mégis szükség az örökbefogadásra?
– Ősszel az a szerencsés helyzet állt elő, hogy bizonyos korlátozásokat feloldottak és az oktatási-nevelési intézményeket újra nyithatta az önkormányzat, ám így bajba kerültünk az ültetés terén. Akkor jött az ötlet, hogy keressünk örökbefogadókat a virágágyásoknak.

Nagyon gyorsan népszerű kezdeményezésnek bizonyult, sőt kevés lett a virágsziget, ezért elkezdtük a közterületeken elhelyezett virágládákat is örökbe adni.

– Kik fogadták örökbe őket?
– Nagyon változó. Az örökbefogadók között vannak helyi lakosok, önkormányzati és hivatali dolgozók, egyesületek, civil szervezetek és cégek, akik mind nagyon nagy segítséget nyújtanak. Az a fő feladatuk, hogy évente kétszer segítsenek a beültetésben, az egyéb gondozást és öntözést pedig az önkormányzatnál közmunkaprogramban résztvevők végzik.

– Mi most a feladat velük?
– Néhány örökbefogadó a saját kis szigetét már gondozásba is vette: kitisztította, elvégezte az apróbb metszéseket, gyomtalanítást, de az igazi munka még csak most jön! Az enyhe időjárásra való tekintettel az ősszel kiültetett árvácskák még most is gyönyörűek, de hamarosan nekikezdünk az egynyáriak telepítésének. Ha az árvácskák megcsúnyulnak, akkor azokat már csak ki kell szedegetni, ez pár héten belül egymást követve megtörténik, szépen mindegyik virágsziget és láda megújul majd. A virágládák szépítésében egyébként nagyon sokat segítenek az oktatási és nevelési intézmények dolgozói, a könyvtár és a művelődési ház munkatársai is, mivel azok jellemzően az intézmények előtt vannak, így önként és lelkesen elvállalták a gondozásukat.

– Mi a helyzet akkor, ha valaki meggondolta magát?
– Nem esünk kétségbe. Mindenkivel tartjuk a kapcsolatot személyesen vagy a Facebookra is rendszeresen kiírjuk a szükséges tudnivalókat. Ha esetleg valaki tudatja velünk, hogy meggondolta magát vagy valamilyen akadályoztatás miatt nem tud részt venni a munkában, gyorsan fogunk találni helyette mást, aki szívesen örökbe fogadja helyette az adott virágszigetet. Pontosan azért adtuk örökbe a virágládák egy részét is korábban, mert már akkor is gyorsan elfogytak a szigetek.

– Közös munka lesz, vagy mindenki maga dönti el, mikor dolgozik?
– Segítünk az ütemezésben, de mások szabadidejét nem szeretnénk beosztani. Amikor rendelkezésre állnak a növények, akkor
egyeztetünk az örökbefogadókkal, és mindenki a saját idejében elvégzi a feladatokat. Erről mindig kapunk fényképeket is, amit
rendszeresen megosztunk a közösségi felületünkön. Nehéz lenne egy napra szervezni az egészet, hiszen nem mindegyik virágsziget és virágláda kerül ugyanúgy sorra, mindegyikben van évelő és örökzöld növény is, így nem baj, ha egyik-másik kicsit később kerül beültetésre.

– A cégek, egyesületek hogyan tudnak segíteni?
– Adománygyűjtésben nem gondolkodunk, hiszen szerencsére az önkormányzat teljes mértékben tudja finanszírozni a növényeket, viszont a munkában mindig jól jön a segítség. Volt egy viszonylag elhanyagolt virágszigetünk, melyre teljesen új koncepciót szerettünk volna kitalálni. Idén tavasszal egy helyi vállalkozás jelentkezett, hogy szeretnének részt venni a városrendezésben. Végül az ő dolgozóik tették rendbe és ültették be azt a bizonyos virágszigetet. Úgy gondolom, hogy egy
munkatársi közösségnek ez egy nagyon jó csapatépítő tevékenység lehet.

– Idén milyen növények kerülnek elültetésre?
– Az egynyáriak közül szeretnénk mézvirágot, begóniát, büdöskét, verbénát és díszcsalánt ültetni. Nyilván mindegyik virágszigetet próbáljuk úgy kialakítani, hogy a méretének, fekvésének és adottságainak megfelelő növényeket válasszunk.

VNyL (Sülysápi Hírforrás, 2021. június 1.)