Hamarosan megépül a gyalogos-átkelési pont a központi sorompónál, adta hírül Horinka László polgármester Facebook-oldalán; építési vállalkozók jelentkezését és ajánlatait várják a munka elvégzésére.

A fejlesztést évek óta igyekszik megvalósítani az önkormányzat, de a csomópont bonyolultsága (sorompó közelsége és több kanyarodósáv megléte) miatt a közútkezelő csak hosszas tervezés és engedélyezést követően adott engedélyt a gyalogos-átkelési pont létesítésére.

A fejlesztés során teljesen új gyalogos járda épül a sorompótól egészen a Vasút utcán található buszmegállóig vízelvezetéssel, védőkorláttal. Az északi oldalon új gyalogos felállóhely és akadálymentesített rámpa kap helyet, ami csatlakozik a meglévő járdához, mindezt pedig kiemelt közvilágítással látják el. Az úton figyelmeztető táblákat helyeznek el, valamint új útburkolati jeleket is felfestenek.

Fontos kiemelni, hogy nem egy klasszikus, fekete-fehér felfestésű “zebráról” van szó, hanem egy gyalogosok számára kijelölt átkelési zónáról, amit a Magyar Közút határozott meg a helyszínre.

A különösen veszélyes helyekre szaggatott vonallal körülhatárolt sárga színű útburkolati jel hívhatja fel a járművezetők figyelmét. “Hagyományos” gyalogátkelőt csak kb. a postaépület környékén, valamint a Határ úti csatlakozástól Tápiószecső irányában engedélyeztek volna. Ezek azonban annyira messzire estek volna a gyalogosforgalom fő irányaitól, hogy egy praktikus, közbülső helyet láttak jobbnak kijelölni a szakemberek, így minden közlekedési irányba használható lesz új átkelő.

A munkát november végéig tervezi megvalósíttatni az önkormányzat, amit teljes mértékben önerőből fedeznek.

Katus Norbert