Bombaként robbant a hír az elmúlt hetekben, hogy megszűnik a Fő utcai fogászati rendelőben a TB-s fogászati ellátás. Hogyan tovább? Tettük fel a kérdést Sülysáp Város polgármesterének, Horinka Lászlónak.

Polgármester Úr! A város honlapján megjelent hír szerint augusztus végével megszűnik a Fő utcai rendelőben a TB-s ellátás. Mit jelent ez pontosan?

Igen, valóban augusztus végével mondta fel Dr. Kerekes Zsuzsanna az önkormányzattal kötött feladatellátási szerződést. Augusztus végéig ellátják a körzethez tartozó betegeket, azonban szeptembertől csak magánrendelést folytatnak majd.

Ezek szerint magánellátás keretében továbbra is lehet majd menni a Fő utcai fogászati rendelőbe?

Igen. A különbség az lesz, hogy eddig egy helyen zajlott TB-s ellátás és magánellátás is, azonban szeptembertől ott csak magánellátásra lesz lehetőség. A Fő utcai rendelőt a 2000-es évek közepén Kerekes doktor Úr építtette, az nem önkormányzati tulajdonú épület, így a TB-s ellátás megszűnése azt is jelenti, hogy azt máshol kell majd biztosítania az önkormányzatnak.

Van-e terv arra, hogy hol és hogyan lesz megoldva szeptembertől a TB-s ellátása az 1. számú fogorvosi körzetnek, amely eddig a Fő utcai rendelőhöz tartozott?

A feladatellátási szerződés felmondása számunkra is meglepetés volt és az eddigi terveinkhez képest egy új helyzetet teremtett. Ahogy említettem, a Fő utcai rendelő magántulajdonban van, ott nem tudjuk a jövőben megoldani a TB-s ellátást, ezért ki kell alakítanunk egy fogászati rendelőt. Erre a kézenfekvő megoldás az, hogy az Egészségközpontban létrehozott fogászati rendelőbe nem költözik át Dr. Glonek Ibolya (az eredeti terv ez volt), hanem az 1. sz. körzet új orvosa fog ott dolgozni.
Ehhez még az üres rendelőt természetesen fel kell szerelnünk minden olyan eszközzel, ami szükséges egy fogászati rendelő működtetéséhez (fogorvosi szék, kompresszor, sterilizáló, stb.). Ezen eszközök beszerzését hamarosan elindítjuk. Ennél azonban sokkal fontosabb kérdés, hogy lesz-e fogorvos, aki ott rendel majd és ellátja a TB-s ellátásra érkező betegeket.
A helyzet e téren sem reménytelen, ugyanis jelen állás szerint van érdeklődő a körzet ellátására, akivel remélhetőleg rövidesen megállapodást tudunk majd kötni. Egyelőre arról még nem tudok nyilatkozni, hogy Ő mikortól tud majd munkába állni, ugyanis Ő jelenleg is dolgozik egy másik város körzetében és az ottani jogviszonyát le kell zárnia ahhoz, hogy jöhessen.
13 éves munkatapasztalattal rendelkező orvosról van szó, aki az eddig egyeztetett elképzelések szerint Sülysápra is költözik.

Van esély arra, hogy akár már szeptembertől munkába álljon az új orvos és szinte zökkenőmentes legyen az átmenet?

Azt gondolom, hogy erre jó esély van, de legalábbis mindent megteszek azért, hogy így legyen!

SM