Így igényelhet mozgóurnát

Aki egészségügyi állapota miatt nem tud személyesen megjelenni a szavazókörben, igényelhet mozgóurnát, ekkor a szavazatszámláló bizottság tagjai kimennek a bejelentett címére, és ott adhatja le szavazatát a választópolgár.

  1. március 30. szerdán 16 óráig kérhet a szavazáshoz mozgóurnát a helyi jegyzőtől levélben vagy ügyfélkapus azonosítás nélkül a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán a mozgásában egészségi állapota, fogyatékossága, illetve fogva tartása miatt gátolt választópolgár. 

Ezt követően csak személyesen vagy ügyfélkapus azonosítással lehet a kérelmet benyújtani.

Az ügyfélkapus igénylést az alábbi linken teheti meg:

https://magyarorszag.hu/szuf_ugyleiras?id=b8281c32-ec8e-428d-8776-0a62374e32d0

Kérhető mozgóurna akkor is, ha a választópolgár például koronavírus-fertőzés miatt házi karanténban van, de a pusztán kényelmi okra vagy munkavégzésre hivatkozó kérelmeket a választási irodák elutasítják. Fontos, hogy a mozgóurna iránti kérelemnek tartalmaznia kell az igénylés okát is, illetve a címet, ahová a választópolgár a mozgóurnát kéri.

  • A kérelmet a helyi választási irodához levélben vagy ügyfélkapus azonosítás nélkül, a www.valasztas.hu oldalon március 30-án, szerdán 16 óráig lehet benyújtani
  • A helyi választási irodához (Sülysápi Polgármesteri Hivatal) a kérelmet személyesen április 1-jén, pénteken 16 óráig lehet benyújtani, 
  • vagy ügyfélkapus azonosítással a szavazás napján (április 3. vasárnap) 12 óráig.
  • Az illetékes szavazatszámláló bizottsághoz is a szavazás napján, április 3-án 12 óráig, meghatalmazott útján. (Ha a mozgóurna iránti kérelmet a választópolgár saját kezűleg írta alá, akkor azt a választópolgár helyett bárki beviheti az szszb-hez, meghatalmazást nem kell kérni. Ha a választópolgár helyett meghatalmazott írta alá a kérelmet, csatolni kell a kérelemhez a meghatalmazást is.)

A választópolgár április 1-jén, pénteken 16 óráig kérheti, hogy a korábbi kérelmében megjelölt cím helyett másik címre kapjon mozgóurnát, vagy hogy a korábban igényelt mozgóurna helyett mégis a szavazóhelyiségben szavazhasson.

(valasztas.hu, mti)

 

A Helyi Választási Iroda elérhetőségei:

2241 Sülysáp, Szent István tér 1.
e-mail: valasztas@sulysap.hu
telefonszám: 29/635-424
A Helyi Választási Iroda (HVI) vezetője: dr. Tóth Krisztina jegyző.