Mivel a korábbi szerződése ez év végén lejár a szolgáltatónak, a térségi ügyeleti ellátás ügyében mozgalmas félévet zárt a működtető 17 település vezetése – olvasható a www.sulysap.hu-n megjelent polgármesteri tájékoztatóban.

Horinka László polgármester részletesen beszámolt az elmúlt időszak folyamatairól. Több település is új alapokra szerette volna helyezni az orvosi ügyeleti ellátást, ám az ellátás körül várható jogszabályi változások miatt végül egyelőre fél évre előre kötöttek továbbra is szerződést a szolgáltatóval, a folyamatnak tehát még nincs vége.

A sülysápi ügyelet továbbra is megmarad, sőt ezentúl Tóalmást is innen látják el.

Az emelkedő minimálbér-, garantált bérminimum és átlagbér következtében 2019 végén a szolgáltató jelezte, hogy az érvényben lévő szerződés feltételei mellett, az abban megállapított díjazásért már nem tudja vállalni a feladat ellátását, így emelést kért, amit végül a Társulás megszavazott. A települések idén januártól már 61 Ft-ot fizettek a szolgáltatónak havonta, lakosonként, ami a korábbi értrék háromszorosa. (Sülysáp vonatkozásában ez azt jelentette, hogy a korábbi 170 ezer Ft helyett 500 ezer Ft-ot kellett kifizetni havonta az ügyeletért.)

Mivel a szerződés 5 évre köttetett, az 2020. december 31-én lejár, ezért 2020 nyarán egyeztetések kezdődtek a települések között a feladat 2021 januárjától történő ellátásával kapcsolatban. Tápiószőlős és Újszilvás jelezte, hogy a jövőben másképpen kívánja megoldani az ügyeleti ellátást, de Pánd is kilépett a közös megoldás szervezéséből.

Sülysáp és a vonzáskörzetébe tartozó települések szintén jelezték a kilépési szándékukat, mivel egy önálló ügyeleti megoldásban gondolkodtak. Néhány hónapos egyeztetéssorozat után azonban, számos egyéb megoldási lehetőséget figyelembe véve, Sülysáp, Úri, Kóka, Tápiószecső és Tóalmás végül a Nagykátával közös megoldást támogatta.

Az ügyeleti ellátás körül várható jogszabályi változások miatt végül csupán egy fél évre kötöttek szerződést az eddigi szolgáltatóval, amely a most kiírt közbeszerzési eljáráson is sikerrel pályázott.

Az új szerződés szerint tovább emelkedik az önkormányzatok pénzügyi vállalása is: az eddigi 61 Ft/fő/hó helyett már 79 Ft/fő/hó került rögzítésre a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által nyújtott finanszírozáson felül.

Sülysáp tehát 2021. januártól már havi 670 ezer Ft-ot kénytelen fordítani az ügyeleti ellátásra az eddigi 500 ezer forint helyett.

Sülysápon 2021. január 01. és 2021. június 30. között az orvosi ügyelet ellátása hétköznap 16.00 órától másnap reggel 8.00 óráig, munkaszüneti – és ünnepnapokon pedig 24 órában történik, a már megszokott Losonczi utcai helyszínen.

FONTOS, hogy az ügyeleti ellátást elsősorban telefonon keressük fel (+36-29-440-074), és ne az ügyelet helyszínén,

hiszen a területi ellátás miatt a személyzet legtöbbször nem a rendelőben tartózkodik, és csak a háziorvosi ellátásban nem intézhető ügyekben vegyük igénybe. Súlyos, akár életveszélyes helyzetekben pedig azonnal a mentőket értesítsük (112).

A teljes cikk a www.sulysap.hu honlapon olvasható.