Sülysápon a Parlamentbe jutó pártok és pártszövetségek közül a legmagasabb támogatottságot a FIDESZ-KDNP érte el az országos eredményénél 5%-kal magasabb támogatottsággal, 59,2 százalékkal.

A 2022-es országgyűlési választás eredménye mindenhol meglepetésszerű végeredményt hozott: egyhuzamban negyedszer kapott 2/3-os felhatalmazást a FIDESZ-KDNP pártszövetség, minden korábbinál magasabb listás eredménnyel (54%).

Míg 4 éve az országos átlagnál kevesebben, most nagyjából ugyanannyian mentek el szavazni április 3-án: a választási részvétel az országossal szinte teljesen megegyező volt (69,7%),

Sülysápon a Parlamentbe jutó pártok és pártszövetségek közül a legmagasabb támogatottságot a FIDESZ-KDNP érte el az országos eredményénél 5%-kal magasabb támogatottsággal, 59,2 százalékkal. Az Egységben Magyarországért baloldali szövetség helyben 28,8%-ot ért el, ami 34,4%-os országos eredményénél mintegy 6%-kal kevesebb. A Mi Hazánk nagyjából az országos eredményének megfelelő támogatást nyerte el helyben (6,8%).

Az egyéni jelöltek eredményei közül a három legtöbb szavazatot kapott jelöltet emeljük ki: Czerván György 57,6%, Dr. Schmuck Erzsébet 30,5%, Dr. László Péter 6,8%. Czerván György, aki hetedik képviselői ciklusát kezdheti meg 1998-as, első megválasztása óta, Pest megyében a legmagasabb egyéni támogatottságot érte el a 12 megyei körzet indulói közül: 60,9%-ot.

Városunkban a 2018-as eredményekhez képest közel 350 új FIDESZ-KDNP támogató adta le szavazatát, ami 7%-os növekedést jelent. Az egyesült ellenzék pártjai által 2018-ban összesen elért 43,5%-ról 2022-ben 28,8%-ra apadt a helyi támogatottságuk, közel 15 százaléknyi szavazót (kb. 600 fő) veszítve ugyanakkora részvétel mellett.

A szavazás során nemzetközi megfigyelők is tartottak ellenőrzést az 5. szavazókörben, jelentésük szerint mindent rendben találtak, és kiemelték a jól megszervezett helyi lebonyolítást. Fontos, hogy minden sülysápi szavazókörben volt ellenzéki és kormánypárti delegált is, így a választás tisztaságához senkinek nem férhet kétsége.

Ha a sülysápiakon múlt volna a gyermekvédelmi népszavazás sikere, akkor érvényes és eredményes is lett volna, hiszen mind a négy kérdésre a megjelentek több mint 50%-a szavazott érvényesen, a nem szavazatok aránya minden kérdés esetén 92% fölötti volt.

Köszönjük mindenkinek, aki részt vett a szavazáson, és köszönjük a lebonyolításban részt vevők munkáját!

Katus Norbert