A sülysápi Önkormányzat arról döntött, hogy 11 utcában útjavítási munkálatokat végeznek idén ősszel. A Forrói utca, Rákóczi Ferenc utca, Szilvafasor utca, Szőlő utca és Mátyás király utcák felújítása során egy úgynevezett „iszapaszfalt” bevonatot terveznek kialakítani. Mi az egyáltalán és hogyan kell ezt elképzelni?

A felsorolt utcák jelenleg aszfalt, vagy aszfaltos jellegű burkolattal rendelkeznek, azonban felületük kopott, kátyús, kb. 20-30 éves burkolatok.

Lapunk érdeklődésére egy úttervező mérnök a következőket mondta el a technológiáról:

A technológiát autópályák megkopott felületeinek javítására is használják és a gyakorlatban a következők szerint jár el a kivitelező: a jelenlegi aszfalt, vagy aszfaltos útfelületeket gépi takarítását követően, AC típusú aszfalt keverékkel kikátyúzzák, minden olyan sérült burkolati részen, ahol a kopás, kátyúsodás mértéke meghaladja a 3 cm-t, végrehajtják a beavatkozást és egy viszonylag sík felületet kapunk.

Ezt követően kettő rétegben (az első kiegyenlítő réteg, a második a kopó réteg) gépben kevert felületi bevonat kerül felhordásra az útburkolatra, egy speciális célgéppel.

Az így felújított útburkolat esztétikussá, vizzáróvá válik és pár napos bejáródás után aszfaltos minőségű útfelületet eredményez.

A meglévő aszfalt, vagy aszfaltos útfelület geometriai vonalvezetése az útburkolatok felújítása után nem változik. A felújítandó útfelületre felhordott kettőrétegű kevert felületi bevonat max. 3,0 cm-rel emeli a burkolat felújítás előtti szintjét. Ez a változás a közlekedők szempontjából nem, vagy alig érzékelhető.

Kb. 3 éves, iszapaszfalt bevonattal felújított út felülete

A kettőrétegű HAB 8 bevonat építése során az oldalesések kialakítása mindig az adott utca eredeti geometriai viszonyaihoz igazodik, azt nem változtatja meg.

Tervezett előálló útszerkezet:

– 1. KFB 0/8 Kopóréteg cca. 1,5 cm

– 2. KFB 0/8 Kiegyenlítő réteg cca. 1,5 cm

– Kátyúmentes, letisztított aszfalt, vagy aszfaltos útfelület

Az útburkolaton található közműszerelvények fedlapjainak az előállított burkolatszintre történő emelését a KFB bevonat elkészülte után készítik el.