2024. januárjától Magyarországon is életbe lép az italcsomagolások (üvegek, flakonok) kötelező visszaváltási rendszere. Az új rendszer hatalmas változásokat hoz a magyarországi hulladékgazdálkodásban: a hazai hulladékgazdálkodás legfőbb szereplője, a  MOHU szerint a kötelező visszaváltási rendszerrel nem lehetetlen az italcsomagolások (PET-palackok és az alumíniumdobozok) akár 90%-os újrahasznosításának elérése sem. A visszaváltási rendszer legnagyobb újdonsága az lesz, hogy lényegében minden egyszer használatos italcsomagolás visszaváltása pénzt ér majd, minden palackért 50 forintot kapunk majd a boltokban visszaváltáskor.

50 forint – ennyit ér majd egy palack

Januártól tehát minden visszaváltott palack 50 forintot ér majd. A visszaváltást a boltokban elhelyezett automatáknál lehet majd elvégezni, azonban nem pénzt, hanem egy vásárlási utalványt kapunk majd, melyet az adott üzletben tudunk majd levásárolni, esetleg a kasszáknál készpénzre váltani.  A későbbiekben azonban a rendszert üzemeltető MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. azt szeretné, hogy lehetőség legyen a közvetlen utalásra, melynek köszönhetően  egy mobil applikáció segítségével közvetlenül a számlánkra kerülne a visszaváltott palackok értéke, így készpénzmozgás nem történne. Sőt! A palackokat visszaváltó automatán olyan lehetőséget is biztosítani kívánnak, hogy akár jótékony célokra is fel tudjuk ajánlani a palackok értékét – bár ez is sok kérdést vet fel, melyeket még tisztázni kell (például, ki és miként választja ki a támogatható szervezeteket?).

Fontos azonban kiemelni, hogy a ma forgalomban lévő palackok után nem jár majd az 50 forint! Nem érdemes tehát most még a palackok gyűjtésébe fogni azzal a szándékkal, hogy később majd pénzért váltjuk azokat vissza! Az újonnan forgalomba kerülő palackok jelölést kapnak és csak a jelölt palackok után jár majd visszatérítés, azok után, amelyek után a vásárlás során is megfizettük a “betétdíjat”.

A „tapossa laposra” elv a múlté. A jövőben már épen kell a palackot az automatába helyezni!

A visszaváltó automaták csak a sértetlen palackokat tudják kezelni, ezért ezeket már nem kell majd “laposra taposni”, sőt ezzel a megoldással kizárjuk az 50 forintos betétdíj visszatérítését, . Ugyanakkor a szállítás és tárolás hatékonysága miatt továbbra is fontos, hogy a visszaváltott palackok minél kisebb helyet foglaljanak, ezért maga a visszaváltó automata fogja a palackokat tömöríteni, összezúzni.

A palackok sértetlen állapotú visszaváltását az indokolja, hogy a visszaváltás feltétele lesz, hogy a palackokon elhelyezett jelölő vonalkód, valamint a palack formája felismerhető legyen a gép számára. Januártól a palackokat egyértelmű szimbólumokkal látják el, ami kiterjed majd a jelenleg is betétdíjas termékek körére. Ez utóbbiak visszaváltása az eddigi gyakorlat szerint történik majd.

A tervek szerint lesz mobil applikáció is, amely segíti a tájékozódást a visszaválthatóság tekintetében.

Mely palackokra lesz érvényes mindez?

A legfontosabb, hogy minden műanyag italcsomagolás bevonásra kerül, hiszen ezek adják az italcsomagolások több mint felét. A műanyag mellett a fém és üveg csomagolásokra is kiterjed majd az új, visszaváltási rendszer, így például a sörös, energiaitalos, valamint az ún. “egyutas” üveg csomagolások (pl. boros üvegek) visszaváltási díja is 50 forint lesz.

Hová vigyem visszaváltani a palackokat?

Egy a közelmúltban megjelent kormányrendelet szerint minden 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű élelmiszerüzletet köteleznek arra, hogy üzletükben helyet biztosítsanak a visszaváltó automaták felállítására. E szabály alapján már a rendszer indulásakor is kétezernél több automata lesz az országban, de a kisebb boltok önként is csatlakozhatnak a rendszerhez és valószínűleg ezt sokan fogják választani – főleg a kisebb települések boltjai, hiszen így a visszaváltási díjat náluk vásárolják majd le a visszaváltók. A MOHU várakozása szerint rövid időn belül akár 4000–6000 automata fog működni.

Fentiek alapján Sülysápon a TESCO-ban biztosan, de nagy valószínűséggel a vasútállomásnál lévő COOP üzletben is lesz visszaváltó automata.

Kiemelendő, hogy a kiskereskedelmi üzleteknek nem kell majd megvásárolniuk az automatákat, azokat a MOHU fogja telepíteni sajátjaként, ők szervizelik majd és a karbantartásukról is a MOHU gondoskodik. A kiskereskedelmi üzleteknek csak a napi üzemeltetési feladatokat kell majd ellátni az automatákkal kapcsolatosan.

Mindenki abban érdekelt, hogy a palackok visszaváltásra kerüljenek!

A rendszer kidolgozásakor arra törekedtek, hogy minden résztvevő érdekelt legyen a palackok visszaváltásában, hiszen a csomagolások 50 forintos díját mindenkinek meg kell fizetnie: először az italgyártó fizeti meg a MOHU-nak, ezt követően a nagykereskedő az italgyártónak, a kiskereskedő a nagykereskedőnek, majd a fogyasztó a kiskereskedőnek. A rendszerbe visszakerülő palackok és azok ára ugyanígy mozog visszafelé is, ha a palack visszaváltásra kerül. Ebben az esetben sem a fogyasztó, sem a kereskedő “nem veszít” a palackok 50 forintos árán. Ha a palack nem kerül visszaváltásra, akkor annak felhasználója veszíti el az 50 forintot. Az így bent ragadt összeget a MOHU a rendszer fenntartására fordítja.

Mit várunk, mit várhatunk az új rendszertől?

Magyarországon évente kb. 3,3 milliárd egyszer használatos palackot vásárolunk. Ez nagyságrendileg 158 ezer tonna hulladékot jelent. A 3,3 milliárd palackból 1,7 milliárd a PET-, 1,3 milliárd darab fém, és 0,3 milliárd darab az üvegpalack. Ennek az óriási mennyiségen jelenleg csak a töredéke hasznosul újra. A januártól induló visszaváltásos rendszertől a MOHU azt várja, hogy a visszagyűjtési arány 90–95%-ra növelhető, amit várhatóan 3 év alatt lehet majd elérni. Ha ez megvalósul, az valódi mérföldkő lesz a hazai hulladékgazdálkodásban.

Persze a legjobb az lenne, ha egyáltalán nem használnánk, nem vásárolnánk egyszer használatos csomagolású italokat, helyette például olyan fenntartható megoldásokat választanának, mint a közkutak igénybevétele, vagy a többször használatos kulacsok alkalmazása.