Négy hónappal a júniusi önkormányzati választások előtt biztossá vált, hogy a jelenlegi Képviselő-testület tagjai közül ketten nem indulnak újra a választáson.

A sülysápi képviselő-testület ülése 2023 decemberében

A nyolc képviselőből és a polgármesterből álló testületben a 2019-es választáson az összes helyet a Horinka László polgármestert támogató jelöltek szerezték meg.

Tavaly márciusban azonban Cseri Péter lemondott képviselőségéről, mert olyan közigazgatási munkakörben helyezkedett el, ami összeférhetetlen a helyi döntéshozói pozícióval. Az ő helyére a választási szabályok szerint, az eredmények alapján soron következő, mandátumot nem nyert jelölt került, Hostyinszki Ákos személyében.

Mivel Horinka László, a helyi FIDESZ és KDNP alapszervezetek szeretnék a következő hetekben véglegesíteni indulóik névsorát, a jelenlegi képviselőiknek nyilatkozniuk kellett, szeretnék-e újra megmérettetni magukat.

Balog Mónika és Farkas Ferenc jelezték, hogy nem kívánnak indulni a júniusi választáson.

Ha a 2019-ben elnyert nyolc képviselői helyet nézzük, akkor a júniusi választásra három új jelöltet kell találnia a polgármesternek.

Megkérdeztük Horinka Lászlót, mit gondol a távozókról és az így megüresedő helyekről:

„Feri 1994 óta képviselő, a testület egyik legtapasztaltabb tagja, aki igen magas támogatottsággal is bír, sokan ismerik, sokat jelentett az ő tapasztalata a testület munkájában. Mónika 2010 óta a csapatunk tagja, pedagógusként, intézményvezető-helyettesként és persze képviselőként is sokat tett Sülysápért, az itt élőkért. Mindketten hiányozni fognak a csapatból, de el kell fogadnunk a döntésüket. Ide hoznám Pétert is, aki tavaly távozott a testületből. Mindhármuknak köszönöm az eddigi munkájukat, támogatásukat! Most az a feladatunk, hogy a három megüresedő helyre olyan jelölteket találjunk, akik ugyancsak tenni szeretnének Sülysápért és képesek csapatban dolgozni a város fejlődéséért. A jelenlegi csapat újra indulóit (Katus Norbert, Kecser István, Munkhártné Szántai Márta, Seprős Viktor és Süli Richárd) a magam részéről támogatom, de a helyi alapszervezeteknek is igent kell mondaniuk a jelöltekre.  Vannak már nevek a fejemben, szerintem jó jelölteket tudunk majd ajánlani idén is a sülysápiaknak, akiket reményeim szerint, támogatni is fognak a választáson.”

Zemen Gábor