A www.sulysapma.hu oldal nem csak azoknak szól, akik a településen élnek vagy ideköltöznének, hanem azoknak is, akik szeretnek gyönyörködni hazájuk változatosságában, színeiben, szépségeiben. Az oldalról és a mögötte lévő komoly munkáról Katus Norbert alpolgármesterrel készített interjút a Sülysápi Hírforrás, amit most teljes terjedelmében közlünk.

– Hogyan született meg az ötlet a honlap elindításáról?

– Egy körülbelül két évvel ezelőtti beszélgetésben merült fel. Egyik ismerősömmel arról beszélgettünk, hogy miként lehetne egy olyan honlapot kialakítani, ami a hagyományos hírközlési funkció mellett egy komplex képet tud kialakítani például azoknak, akik nemrég költöztek a városunkba. Amolyan „ismerd meg kis hazádat” felfogásban, online módon. Persze, akik már régóta itt élnek, azok számára is pont ugyanannyira érdekes lehet, hiszen Sülysáp évről évre változik. Polgármester úrral és néhány ismerőssel továbbvittük a gondolatot, ami találkozott más ötletekkel is, végül – és itt ki kell emelnem Szücsi Balázs tevékeny részvételét – nyár végén elindult a konkrét technikai építkezés. Közben pedig világos lett, hogy egy aktív, elkötelezett és a települését szerető szerkesztői csapat nélkül nem fog menni, így megszólítottunk olyanokat, akikről tudtuk, feltételeztük, hogy szívesen részt vennének a munkában.

– Miért tartják fontosnak a honlap működését, milyen hiányt pótol a régióban?

– Ha valaki felmegy az online térbe, elképesztő negatív hangulatot tapasztal mindenféle, erre „szakosodott” oldalakon, csoportokban. Vannak, akik sportot űznek a település hiányosságainak felkutatásából, ami persze szívük joga, de azt nem veszik észre, hogy a politikai hangulatkeltés mellett mennyire rombolják ezzel a Sülysápról kialakult képet, ami kihat a közösségi és személyes együttműködésekre, akár a vállalkozói kedvre is. Mi ez ellen szeretnénk küzdeni. Nem egyfajta rózsaszín ködben, hiszen problémákat, azok megoldási lehetőségeit is szeretnénk feltárni, bemutatni, mégis mindezt nem valakik vagy valami ellen, hanem valami érdekében. Véleményem szerint, a meglévő hiányosságai ellenére is

Sülysáp élhető, szerethető település, értékes emberek laknak itt.

– Milyen lehetőségeket tartalmaz egy ilyen online tér?

– Az aktuális és a „színesebb” közéleti hírek mellett nagyon komoly súlyt képvisel a helytörténeti, helyismereti rovatunk, de igyekszünk a civil szervezetek, közösségek életéről elérhető híreket, vagy épp szerkesztőségi véleményeket is közölni.

Jó érzés azt látni, hogy két hét alatt több mint 1500 követőnk lett,

akik fontosnak érzik visszacsatolni a tartalmakkal kapcsolatban. Valóban közösségi hírportált szeretnénk.

– Hogyan tud egy ilyen honlap segíteni a közösségépítésben?

– Ahogyan a folyamatos negatív hangulat rombol és demotivál, az értékekre koncentráló, reális, pozitív szándékú kommunikáció és tartalom motiválhat. Ma még nem látjuk, mi lesz a kezdeményezés jövője és hatása, egy biztos: gőzerővel dolgozunk.

Amennyiben a szerkesztők is úgy látják, hogy vonjunk be további segítőket a konkrét tartalomgyártásba, akkor bővíteni fogjuk a létszámot. Hangsúlyoznom kell, hogy mindannyian önkéntesen végezzük a munkánkat! Ha továbbra is ilyen szépen épül majd az oldal, szeretnénk közönségtalálkozókat is szervezni, akár tematikus bontásokban is, hogy kétirányú legyen az információáramlás. Ha bárki szívesen csatlakozna hozzánk, keressen meg minket bizalommal!

Sülysápi Hírforrás – 2020. december