Országos tekintetben csúcsot döntött a részvétel a nyári diákmunka programban, amelybe az eredetileg tervezett 26-27 ezer helyett több mint 29 700 diákot tudtak bevonni. A program támogatására biztosított 3,5 milliárd forint végül 3,8 milliárd forintra emelkedett. A korábbi évekhez hasonlóan a diákok 80 százalékát az önkormányzatok foglalkoztatták, de a programban résztvevők jelentős számban dolgoztak a vendéglátásban és a mezőgazdaságban is.

 

A Sülysápi Önkormányzat júliusban és augusztusban is 15-15 fő foglalkoztatását vállalta. A fiatalok az önkormányzat által fenntartott intézményekben (a bölcsődében, az óvodában, a polgármesteri hivatalban) segítették a feladatellátást és vették ki részüket a munkából. Fontos, hogy a nappali tagozaton tanuló 16-25 év közötti diákok munkatapasztalatot szerezzenek, és erre a diákmunka program két hónapja is jó lehetőséget ad.

 

Mindez azt üzeni, hogy a fiatalok mind az országban, mind pedig Sülysápon akarnak és képesek is dolgozni. A program nyújtotta pénzkereseti lehetőség sokat segített a diákoknak a családi kasszában vagy akár a jogosítvány megszerzésében.

Magyarországon jelenleg 4 millió 740 ezren dolgoznak, ami 1 millióval több, mint 2010-ben volt.