Október 23-án délelőtt tartottuk városi ünnepségünket a Wass Albert Művelődési Központ nagytermében, majd az ’56-os Fáklyánál.

Elsőként Horinka László polgármester osztotta meg gondolatait a megjelentekkel. Beszédében a 23 éves, szegény családba született munkás, “Bőrkabátos Gyurka” jellegzetes ’56-os történetén keresztül érzékeltette a kommunista hatalom embertelen zsarnokságát.

„Tiltakozzunk az ellen, hogy ismét a „múltat végképp eltörölni” ideológiájának jelszavával a világunkat még egyszer kiforgassák a sarkából – úgy, ahogy tették ezt a második világháború után –, és egy zavaros egyenlőség-eszme oltárán feláldozzák mindazt, amiért az ’56-os magyar mártírok az életüket adták!”

Figyelmeztetett: “A mai emléknap tehát alkalom arra, hogy küzdjünk a felejtés, és tiltakozzuk a történelemhamisítás ellen. “

Az idei műsort a Sülysápi Móra Ferenc Általános Iskola 8. osztályos diákjai adták (felkészítők: Csabáné Szörfi Éva (of.), Huszarek Viktória, Kisjuhászné Gábor Katalin és Nagy Péter). A cseppet sem rövid, ám annál meghatóbb, zenés és lírai elemekkel mélyített színi előadás a forradalom kezdetétől egészen a szabadságharc leveréséig vezette végig a hallgatóságot.

Az előadást követően a résztvevők kivonultak a Fáklyához, ahol Cartoletti Norbert pünkösdi lelkipásztor mondott imát nemzetünkért.

Végül ünnepélyes koszorúzásra került sor az emlékműnél.