2021. január 1-től országszerte tilos a kerti avar égetése. Az intézkedés célja a lakosság egészségének védelme, a levegő nem megfelelő minősége miatt ugyanis uniós kötelezettségi eljárás van folyamatban Magyarország ellen. Korábban az önkormányzatok saját hatáskörükben, rendeletben szabályozhatták ezt a kérdést, ám 2021. január elsejétől egységes, országos szabályozás lép életbe.

Cikksorozatunkban azt próbáljuk meg körül járni, mit is lehet tenni a ház körüli munkák során hátra maradt zöldhulladékkal, ha nem égethetjük el. A megváltozott életkörülményekhez alkalmazkodni ugyanis nem egyszerű, azonban a régi berögződéseket érdemes hamar „levetkőzni” mivel a jövőben, miután jegyzőkönyvet vesznek fel az avarégetés tényéről a járási kormányhivatal automatikusan bírságot szabhat ki akár többszázezer forintos összegben is.

Éppen ezért saját és környezetünk védelme érdekében is fontos, hogy feltérképezzük a helyi lehetőségeinket, illetve új praktikákkal álljunk elő a kert körüli munkák során hátramaradt hulladékok kezelésére.

Az egyik, talán legismertebb lehetőség, a házhoz menő zöldhulladék gyűjtés, melyet a helyi hulladék szolgáltató (ideális esetben) kétheti rendszerességgel végez. A zöldhulladékot a szolgáltató által ingyenesen biztosított zöld és megvásárolható kék zsákokban, valamit jól megkülönbözetett „zöldhulladék” feliratú kukában, illetve az ágakat és gallyakat 70 cm-es kötegekben lehet házunk elé kihelyezni. A szolgáltató tájékoztatása szerint a zöld zsákokból 2 míg a kék zsákokból „korlátlan” mennyiség helyezhető ki.

Mindenki számára elérhető lehetőség a manapság sokat emlegetett komposztálás is. Ez a megoldás nem igényel nagy beruházást, elegendő akár a földbe ásnunk egy gödröt, amit megtölthetünk a házunk körüli zöldhulladékkal, de akár vásárolhatunk vagy készíthetünk is dizájnos komposztáló keretek. Tehát számos lehetőségünk van a ház körüli vagy akár háztartási hulladékok komposztálására, azonban a problémák jellemzően akkor jönnek elő, ha beteg ágakról, levelekről kell gondoskodni…

Folytatása következik…