A Tápió Énekegyüttes a Sopravista International Festivals által szervezett International Online Contest “Future Stars” nemzetközi versenyen első helyezést ért el a 13-14 évesek korcsoportjában, népi ének kategóriában, az olaszországi Riccione városban, San Marino mellett.

A Tápió mente legfiatalabb énekegyüttese 2019-ben alakult meg azzal a céllal, hogy szűkebb hazájukat, a Pest megyében található Tápió mentét, annak népdalkincsét népszerűsítsék. Az énekesek külön-külön településük tehetséges fiatal népdalénekesei, akik valamennyien egyéni képzésekben is részt vesznek, eddigi munkájukat pedig számos megyei és országos elismerés illette.

Czira Sára Farmos, Mázás Jázmin Sülysáp, Sass Éva pedig Tápiószele hírnevét viszi, mint a települések lakosai, énekegyüttesként pedig a Tápió mente, annak valamennyi településének hírnevét öregbítik határainkon innen és túl.

A Tápió Énekegyüttes már hazai és nemzetközi elismerésekkel, eredményekkel is büszkélkedhet: 2019 augusztusában a X. Muzsika Hídja Nemzetközi Kórustalálkozón arany diplomát és hozzá járó serleget vehetett át, 2020-ban pedig a KÓTA által szervezett Aranypacsirta Népzenei Versenyen Arany minősítést kapott a térségi szintű online megmérettetésen. Rövidesen megkezdik az országos, 2021. évi minősítőre való felkészülést is! Újabb nemzetközi sikerükkel azonban 2021. április 15-én egy álom vált valóra. A Sopravista International Festivals által szervezett International Online Contest “Future Stars” nemzetközi versenyen első helyezést értek el a 13-14 évesek korcsoportjában, népi ének kategóriában, az olaszországi Riccione városban, San Marino mellett. A 30 országból érkezett közel 150 produkció közül választotta ki a nemzetközi zsűri a legjobbakat. Indonéziától Portugáliáig, Hong Kongtól az Amerikai Egyesült Államokig, Kazahsztántól Máltáig számtalan fantasztikus produkció került benevezésre Európából, Ázsiából, illetve Észak-Amerikából. Valamennyi versenyszámot meg lehetett tekinteni a fesztivál kiírójának honlapján és közösségi oldalán, ahol 2021. április 03-13 között lehetett napi öt szavazattal hozzájárulni a produkciók közönségszavazatához, mely összevont, kategóriák és korcsoportok nélküli összesített versenyen énekegyüttesünk az igen előkelő 2. helyen végzett 2820 szavazattal.

A fiatal énekesekből álló triót Terék József, a Tápió mente népzenekutatója hívta életre azzal a céllal, hogy a tehetséges fiatalok ebben a formában is népszerűsíthessék vidékünk népdalait;

így idővel mind a 21 település népdalkincse színpadra kerül, mely a tapasztalatok alapján itthon és külföldön is hatalmas sikernek örvend és az újdonság erejével hat, hiszen a lányokból áradó jókedv, az éneklés szeretete, valamint a szülőföld ereje magasra emeli a már fiatal koruk ellenére is igen nagyra becsülendő teljesítményüket.

Most Tóalmás népdalaival örvendeztették meg a nemzetközi zsűrit a Tápió mente népviseletében fellépő lányok, valamint mindazokat, akik megtekintették online produkciójukat.

Czira Sára a Farmosi Matolcsy Miklós Általános Iskola, a sülysápi Mázás Jázmin a Tápiószecsői Széchenyi István Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, Sass Éva pedig a Tápiószelei Blaskovich János Általános Iskola tanulója. Sára magánképzés formájában, Jázmin a Gödöllői Frédéric Chopin Zeneiskolában Benedek Krisztina tanárnőnél, Éva pedig a Tököli „Szárny-nyitogató” Alapfokú Művészeti Iskolában Vakler Anna tanárnőnél képzi magát.

A nemzetközi győzelem a több éves és alázattal végzett munka eredménye, melyben felkészítő tanárok, szülők, barátok, valamint a Tápió mente egyre növekvő és segíteni akaró közössége is segítségükre van.

A Tápió mente népdalai lassan kezdik elnyerni méltó helyüket a népdalénekesek, illetve a népzenei mozgalom körében is. Egyre kedveltebbek a Tápió mente népdalai regionális, megyei és országos versenyeken is, hiszen kissé elfeledett népdalos örökségünk az elmúlt években kelt új életre, és vált ismertté egyre szélesebb körben, így a hazai és nemzetközi színpadokon is, mely népszerű, könnyen előadható és éppoly értékes, mint a Kárpát-medence bármely magyarlakta területén található magyar népdalkincsünk.