Az Építőipari Nívódíj pályázati felhívását 2022-ben huszonötödik alkalommal hirdette meg az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma (ÉMA). Az első ilyen pályázatot 2000-ben írták ki, akkor heten részesültek a díjban. Azóta is a hazai építőipar teljesítményének legmagasabb elismerésének számít az elismerés elnyerése. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) és az Építéstudományi Egyesület által alapított díjhoz később még hét további szakmai szervezet csatlakozott.

A díjakat, mint az szokásos, az ÉVOSZ éves ünnepi közgyűlésén és gáláján, december 8-án délelőtt adták át, a Lechner Ödön-díjakkal, az Építőipari Mesterdíjakkal és az ágazat több más igencsak nagy súlyú díjával együtt.

A bírálat fő szempontjai nem változtak, így továbbra is a következők:

az adott építmény általános építészeti-műszaki értékelése,

a kivitelezés műszaki–technikai színvonala, szakszerűsége,

a beruházás gazdaságossága, üzemeltethetősége,

valamint a létesítményt létrehozók – különösen a beruházók, a tervezők és kivitelezők közötti – együttműködés.

A díjra egy legalább 100 millió forint nettó végszámla értékű, legalább egy évvel korábban használatbavételi engedélyt kapott létesítmény lehet jogosult, a pályázatot a megvalósító szervezetek bármelyike beadhatta.

34 pályamű érkezett, mely melyekből egy nem felelt meg a feltételeknek. Ipari és energetikai, illetve mezőgazdasági építmény, valamint környezetvédelmi és vízügyi létesítmény kategóriában nem érkezett pályázat. A bizottság többlakásos lakóépület kategóriában nem adott ki díjat.

A 14 nívódíj mellett 6 elismerő oklevelet is kiosztottak. Az Építőipari Nívódíjat Tanúsítvány és a létesítményen elhelyezett, az alkotók megnevezésével ellátott bronztábla testesíti meg, ezen táblák ünnepélyes felavatására 2023 tavaszán kerülhet sor.

A sülysápi Studio Stisze Bt. által tervezett TENGERSZEM Felnőtt és gyermek háziorvosi rendelő (Budapest), Elismerő Oklevélben részesült, a Középület / egészségügyi kategóriában.

A rendelőt lényegében egy társasházban kellett elhelyezni. A múlt század jellegzetes lakóépülete felett eljárt az idő, rászorult a felújításra. A korábban szórakoztatási célokat szolgáló kör alakú épületszárnyban került a földszintre a betegeknek szolgáló, az emeletre az egészséges gyermek rendelő. Nyitott homlokzati síkjára fémháló került kifeszítésre, amelyre növényt futtattak fel a természetes fénnyel rendelkező helyiségek előtt. A másik épületrész földszintjére került a felnőtt orvosi rendelő, külön bejárattal az épület véghomlokzatán, új lépcső, akadálymentes rámpa és előtető kialakításával. Energiaellátása korszerű hőszivattyús fűtési-hűtési rendszer. A kivitelezés során a felek együttműködésével sikerült kialakítani és felújítani egy olyan intézményt, amely fontos közösségi feladatot lát el – és mindeközben a lakosság számára nem vált idegenné az épület, és parkjával környezete is élhetőbbé, rendezetté vált.

Az épület létrejöttében közreműködtek:

  • Építtető: Budapest Főváros X. Kerületi Kőbányai Önkormányzat
  • Tervező: KAAVA – Káva Építő- Vállalkozó és Szolgáltató Kft. (Budapest)
  • Tervező: Studio Stisze Bt. (Sülysáp)
  • Lebonyolító: Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. (Budapest)
  • Generálkivitelező: Immo Szerviz Kft. (Budapest)
  • Alvállalkozó: Épület-Forma Kft. (Budapest)
  • Alvállalkozó: PALBAU Bt. (Budapest)
  • Alvállalkozó: Euronorm Group Hungary Kft. (Bp.)

A részben sülysápi tervezéssel elkészült épület által elnyert díj kapcsán gratulálunk a tervező csapatnak!