Mutatjuk a sulysapma.hu tippjét a vasárnapi egyéni győztesre, de ami a legfontosabb, kíváncsiak vagyunk az Önök véleményére is!

Április 3-án este kiderül, ki lesz a Tápió és Dél-Galga mente (Pest 9. sz. választókerület) egyéni képviselője az új országgyűlésben. Ha rutinból akarjuk rávágni a választ, akkor a 24 éve képviselő Czerván Györgyre (FIDESZ-KDNP) tippelnénk, aki 1998 óta minden választáson elnyerte az egyéni képviselői mandátumot. Azonban hiba lenne egy meccset a befejező sípszó előtt lefutottnak tekinteni. Schmuck Erzsébet, az egyesült ellenzék (Egységben Magyarországért) jelöltje ugyancsak győzelemre törekszik, kampánycsapatának tagjai is az ő győzelméről beszélnek, több közvéleménykutató szoros végeredményt jelez előre.

Hogy mi lesz az eredmény, azt vasárnap este 8-9 órától kezdve kezdhetjük sejteni, hiszen a sulysapma.hu interaktív választási térképén azonnal közöljük a hozzánk beérkező adatokat.

Itt tudjátok követni a beérkező eredményeket.

Az esélyekről:

A Pest 9. sz. választókörzetben az alábbi jelöltek indulnak:

KISS KORNÉL (MKKP)
DR. LÁSZLÓ PÉTER (MI HAZÁNK)
DR. SCHMUCK ERZSÉBET (EGYSÉGBEN MAGYARORSZÁGÉRT)
BEZZEG BOGLÁRKA (NORMÁLIS PÁRT)
CZERVÁN GYÖRGY (FIDESZ-KDNP)
VÁRI ZOLTÁN ZSOLT (MEMO)

Minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Czerván György és Schmuck Erzsébet között fog eldőlni az egyéni képviselői hely sorsa.

Schmuck Erzsébet eddig kizárólag Budapesten indult képviselőként egyéniben, de mindig alulmaradt. Most az 1998 óta „fideszes” körzet jutott neki, itt indult el. Bár nagykátai születésű, évtizedek óta nem itt él, így kampányában sok figyelmet szentel az „itteniek” problémáinak alapos ismeretére, azok képviseletére, illetve annak kommunikálására.

Czerván György ezzel szemben abszolút helyi jelöltnek mondható, bár vele kapcsolatban pedig az országos ellenzéki kommunikációban is megjelenő „elfáradt” „korrupt” stb. jelzők hangzanak el a bírálói részéről. Ismertsége, beágyazottsága kiemelkedően magas, a helyi önkormányzatok túlnyomó többsége (még a vállaltan nem kormánypártiak is) pozitív véleménnyel van róla, jó együttműködésről számol be.

Az eddigi helyi eredményeket megvizsgálva láthatjuk, hogy Czerván György 1998 óta több „nagyágyút” is legyőzött a körzetben:

1998

1. ford 2. ford
Czerván György FIDESZ 24% 42,86%
Dr. Samu János MSZP 24,66% 31,89%

2002

1. ford 2. ford
Czerván György FIDESZ-MDF 39,97% 54,11%
Doszpot Péter MSZP 47,34% 45,89%

2006

1. ford 2. ford
Czerván György FIDESZ-KDNP 48,52% 53,01%
Dr. Németh Imre MSZP 39,72% 46,99%

2010

1. ford
Czerván György FIDESZ-KDNP 57,72%
Csanádi Gábor Ferenc JOBBIK 23,72%
Varró István MSZP 18,56%

2014

Czerván György FIDESZ-KDNP 50,18%
Csanádi Gábor Ferenc JOBBIK 24,85%
Dr. Baja Ferenc MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP 19,61%

2018

Czerván György FIDESZ-KDNP 50,25%
Bozsik József JOBBIK 33,46%
Török Zsolt MSZP, PÁRBESZÉD 7,16%

A fenti eredményekből is látszik, hogy a legizgalmasabb verseny 2002-ben alakult ki, ahol az akkor még kétfordulós választás első fordulójában a sztár rendőr Doszpot Péterrel szemben jelentősen alulmaradt, de a második fordulóban fordított, és végül 54%-kal győzött. (Minden választási eredményből a 2-3 legtöbb szavazatot kapott jelöltet jelenítettük meg.)

2002 óta tehát 50% fölötti eredménnyel zsebelte be Czerván a győzelmet, így most is azt mondhatjuk, hogy az egyesülten induló ellenzék esetében is az ő győzelme jelezhető előre.

 

Az ellenzéki taktikaiszavazas.hu előrejelzése szerint jelenleg (március 29.) 53% lesz Czerván György eredménye, és 13%-kal elmaradva tőle lesz második Schmuck Erzsébet (39,7%). Az országos, egyéb közvéleménykutatók méréseit és területi sajátosságokat, korábbi eredményeket is alapul vevő honlap várhatóan nem lő nagyon mellé. (Érdekes, hogy a kampány elején az ellenzéki jelölt Schmucknak még 46-47%-os támogatottságot jeleztek előre, ez csökkent 38% alá, majd emelkedett ismét 39% fölé.)

A pártlistákra leadott szavazok alapján kimondható, hogy 2014-ben és 2018-ban az országos listás FIDESZ-KDNP eredményél 4-5 százalékkal produkált jobb eredményt a Pest 9. vk. A jelenlegi előrejelzések szerint országosan 46-53% várható (FIDESZ-KDNP) a közvélemény-kutatók szerint, így ha az eddigi tendencia megmarad, akkor itt a legrosszabb előrejelzett listás eredmény (46%) esetén is 50% vagy a fölötti helyi listás eredmény várható, ami az egyéni jelölt eredményét is befolyásolja.

Természetesen, minden előrejelzés egy becslés, és a valós eredmény április 3-án születik meg, ami teljesen más is lehet, mint az eddigi előrejelzések, és nagyban befolyásolhatja a végső eredményt az aznapi mozgósítás, amire mindkét nagy pártszövetség gőzerővel készül.

A sulysapma.hu ezek alapján úgy tippeli, hogy a Pest 9. sz. választókerületben Czerván György kerül ki végül győztesként, és az összellenzéki jelölt Schmuck Erzsébet előtt több mint 10%-kal fog végezni.

Már csak az a kérdés: Ti mit gondoltok?

Mondjátok el véleményeteket a választás várható eredményéről szavazásunkban:

Szerinted milyen egyéni jelölti eredmény születik a választókörzetünkben?


Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...