27 nap múlva Európai Uniós és Önkormányzati választást tartanak Magyarországon. Európai parlamenti képviselőket, vármegyei közgyűlést, polgármestert és önkormányzati képviselőket választhatunk. Az említett két választáson általában nem kiemelkedő a választók aktivitása. Sülysápon az utóbbi néhány EU-s és önkormányzati választáson a részvétel meglehetősen alacsony volt, jellemzően 40% alatti. Mivel még soha nem tartották egy napon az említett két választást, így nehéz volna megjósolni, hogy ezúttal hogyan is alakul majd a részvétel.

Ön részt vesz a június 9.-i választáson?


Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Június 9-én tehát két választáson vehetünk részt ugyanazon a napon. A két választáshoz kapcsolódóan, mi sülysápiak összesen négy szavazólapot kapunk majd: egyet az EU-s és 3-at az önkormányzati választással kapcsolatosan.

Az Európai Parlament képviselőinek választása pártlisták útján történik. A jelöltállítás időszakában (május 3-ig) 11 párt tudott érvényes listát állítani, majd a listát állító pártok között sorsolással állapították meg a sorrendet.

Június 9-én az alábbi 11 EP listára szavazhatunk:

Az Európai Uniós képviselők választásán Ön melyik listát választja az alábbiak közül?


Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Az önkormányzati választás keretében 3 szavazólapon adhatjuk le szavazatunkat:

  • a Pest vármegyei közgyűlés tagjaira pártlistákon szavazhatunk,
  • választhatunk polgármestert
  • és helyi önkormányzati képviselőket.

A Pest vármegyei közgyűlés- és a polgármester választás esetében egy listára/jelöltre szavazhatunk, míg a helyi önkormányzati képviselők választásán legfeljebb 8 jelöltet ikszelhetünk (ha többet jelölünk meg, szavazatunk érvénytelen lesz.)

A Pest vármegyei közgyűlés választására összesen 5 pártnak sikerült listát állítani, így itt 5 lista közül kell egyet kiválasztanunk. A sorrendet itt is sorsolással állapították meg. FRISSÍTÉS: Időközben (május 13-án) az MSZP listáját érvénytelenítette a Választási Bizottság, így Pest vármegyében csak 4 érvényes lista lesz, ezek közül választhatunk. Ennek megfelelően az alábbi szavazásnál is töröltük az MSZP listát!

A Vármegyei képviselők választásán Ön melyik listára fog szavazni?


Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

A további szavazólapok kifejezetten a helyi ügyeinkről szólnak: Sülysáp polgármesterét és Sülysáp önkormányzati képviselőit kell megválasztanunk a következő 5 éves időszakra.

A polgármesteri tisztségért 4 jelölt kezdte el gyűjteni az ajánlásokat, azonban végül a 209 érvényes ajánlást csak hárman tudták teljesíteni, vagyis június 9-én 3 jelölt közül választhatjuk majd ki a következő 5 évre Sülysáp polgármesterét. A jelöltek az itt megadott sorrendben szerepelnek majd a szavazólapon. A sorrendet a Helyi Választási Bizottság sorsolással döntötte el.

Az alábbi sülysápi polgármesterjelöltek közül Ön melyiket fogja választani?


Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

A legbonyolultabb szavazólap a helyi önkormányzati képviselők szavazólapja lesz. Ezen 26 jelölt neve fog szerepelni, közülük kell legfeljebb 8 jelöltet kiválasztanunk. Érdekesség, hogy 5 és 10 évvel ezelőtt is 21-21 jelölt neve szerepelt a szavazólapokon. A mostani, nagyobb számú jelölt miatt akár alacsonyabb is lehet a mandátumot érő szavazatszám. A szavazólapon a jelöltek az alábbi sorrendben, a Helyi Választási Bizottság által megtartott sorsolás eredményeképpen szerepelnek majd.

Az alábbi sülysápi önkormányzati képviselőjelöltek közül Ön kiket választ június 9-én? (Legfeljebb 8 jelölt választható.)


Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...