Még tart ugyan a nyári, politikai uborkaszezon, azonban néhány hét múlva megkezdődik a jövő évi választásokra való felkészülés, hiszen júniusban nem csak polgármestert és önkormányzati képviselőket, de Európai Parlamenti képviselőket is választunk. A Republikon Intézet kutatásából kiindulva nézzük meg, hogy honnan indul a versenyfutás a szavazatokért!

A Horn Gábor vezette, liberális, DK-s hátterű kutatóintézet a következőket állapította meg:

Júliusban tovább csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága, 2-2 százalékponttal a teljes népesség és a pártválasztók körében is. Jelenleg 31, illetve 44 százalékon áll a támogatottságuk. Az utóbbi időszakban számos olyan intézkedést hozott a kormány, ami árthat a népszerűségének, beleértve többek között a státusztörvény elfogadását, az árstop kivezetését vagy a családtámogatási rendszer átalakítását. Mindezt tetézi a kedvezőtlen gazdasági helyzet, amelyben szintén szerepe van a kormány gazdaságpolitikájának. Ettől függetlenül kampányidőszakon kívül jellemző, hogy a kormánypárt támogatottsága csökken, majd a választásokhoz közeledve növekszik. Az enyhe visszaesés ellenére a pártok versenyét továbbra is magabiztosan vezeti a Fidesz-KDNP.

A DK támogatottsága az utóbbi hónapokban kis mértékben visszaesett, azonban júliusban 1 százalékkal erősödtek a teljes népesség, 2 százalékkal a pártválasztók körében. A DK változatlanul az ellenzék legerősebb pártja, jelenleg a teljes népesség 13 százaléka, a pártválasztók 18 százaléka szavazna a pártra.

A Momentum támogatottsága nem változott az elmúlt hónapban, továbbra is a teljes népesség 6, a pártválasztók 9 százaléka szavazna a pártra.

A Mi Hazánk támogatottsága hibahatáron belül, 1-1 százalékponttal növekedett a teljes népesség és a pártválasztók körében is, jelenleg 6, illetve 8 százalék szavazna a pártra. Kisebb kilengések jellemzik az elmúlt időszakban a Mi Hazánk népszerűségét, összességében viszont hasonló szinten maradt a támogatottsága, egyelőre nem tud a 2022 év végi önmagához felérni, vagy visszaszerezni második helyét az ellenzéki erősorrendben a Momentumtól.

Az MKKP támogatottsága a teljes népesség körében 1 százalékkal csökkent, viszont a pártválasztók körében változatlan, jelenleg 4, illetve 6 százalék szavazna a pártra, ezzel megőrizte parlamenti bejutó helyét.

Az MSZP támogatottsága szintén nem változott, a párt a teljes népesség 4, a pártválasztók 5 százalékának támogatására számíthatna egy most vasárnapi választáson.

Az LMP támogatottsága a teljes népesség körében változatlan, a pártválasztók körében 1 százalékponttal csökkent, jelenleg 3, illetve 4 százalék szavazna a pártra. • A Jobbik támogatottsága nem változott, továbbra is 3, illetve 4 százalékos a népszerűsége.

A Párbeszédre továbbra is a teljes népesség és a pártválasztók 2-2 százaléka szavazna.

Mindez azt is jelenti, hogy egy most esedékes választáson nagy valószínűséggel a Párbeszéd, az LMP, a Jobbik és az MSZP sem érné el a parlamenti küszöböt.

A bizonytalanok aránya 28 százalékra nőtt.

 

Módszertan: A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült július 14-25. között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára. Hibahatár: +/- 3,2%.

A kutatási prezentáció EZEN A LINKEN tekinthető meg!

 

És Ön kit választana, ha most kellene döntenie?

Ön mely pártot támogatná egy most vasárnapi választáson?  • FIDESZ-KDNP (75%, 9 Szavazatok)
  • DK (8%, 1 Szavazatok)
  • Nem tudom (8%, 1 Szavazatok)
  • Mi Hazánk (8%, 1 Szavazatok)
  • LMP (0%, 0 Szavazatok)
  • Jobbik (0%, 0 Szavazatok)
  • Momentum (0%, 0 Szavazatok)
  • MSZP (0%, 0 Szavazatok)
  • Párbeszéd (0%, 0 Szavazatok)
  • Magyar Kétfarkú Kutyapárt (0%, 0 Szavazatok)

Összes szavazó: 12

Betöltés ... Betöltés ...