“Majd holnap” – hányszor jegyezzük meg magunknak ezt a kis mondatot a szupermarketben, mikor a műanyag zacskónkba mérjük a mandarint, a kemikáliákkal teli tisztítószerrel töröljük le a polcokat vagy amikor a sokadik műanyag csomagolású édesség „papírját” dobjuk a kukába.

Számoljunk fel a halogatással és kezdjük el a bevásárló kosarunknál a változást. A leghatékonyabb törekvés a kevesebb hulladék termelésére a megelőzés. Így, ha a boltban nem vesszük le a hajszálvékony műanyag zacskót, ami már sokszor azelőtt kiszakad még hazaértünk volna, a bosszankodástól is megkíméljük magunkat és a Földünkért is teszünk egy keveset.

A hulladékmentes életmód egyik alapvető, tartós eszköze a vászonszatyor, használatával könnyedén elkerülheted az egyszer használatos műanyag és papír csomagolásokat a boltokban.

Szuper alternatíva képviselni szívügyeinket egy-egy mintás vászonzsákkal, így született meg például a „Sülysáp – Itt vagy otthon!” feliratú szatyor is.

A vászonszatyorból első alkalommal a Wass Albert Művelődési Központban megrendezett „Hulladékmentes” est résztvevői kaptak. Ezt követően a közösségi faültetésen segédkezők is kaptak egy-egy vászonszatyrot. A szatyrok a készlet erejéig további rendezvényeken is fel fognak tűnni, az érdeklődőknek érdemes figyelni a Wass Albert Művelődési Központ eseményeit, ha nem szeretnének lemaradni erről környezettudatos kiegészítőről.