Hétfő óta útépítést végez a Magyar Közút a Vasút utcában. Ha arra gondolna, hogy az évek óta igen leromlott állapotban lévő szakaszát újítják fel, ki kell, hogy ábrándítsuk. Utánajártunk, mi, és miért történik pontosan.

A következő hetekben a Magyar Közút Zrt. felújítja a Kóka-Sülysáp (központi sorompóig) útszakaszt, ami Sülysáp belterületén a Vasút utca egy szakaszát is érinti. Sajnos, a mostani útépítés a belterületi szakaszon csupán a központi sorompóig tart, annak ellenére, hogy a központ felé továbbhaladva, sőt, egészen a Sápi bekötőig (ami ugyancsak “közutas út”) a Vasút utcán több, sokkal rosszabb állapotban lévő szakasza is van.

A közút illetékeseinek tájékoztatása szerint a mostani felújítás anyagi fedezetét a Magyar Falu Program adja, ami az 5000 fő alatti települések számára elérhető, hazai költségvetésből finanszírozott fejlesztési forrásokat tartalmazza. Ezért, Sülysápon, belterületen ebből a forrásból nem valósulhat meg több fejlesztés, csak a sorompóig tudtak tervezni a Közútnál.

Hogy az utca valóban rossz állapotú szakaszaival miért nem történt még mindig semmi, Horinka László polgármestert kérdeztük:

Pénteken kaptam egy rövid telefonhívást a Magyar Közút Monori Üzemigazgatóságáról, amelyben arról tájékoztattak, hogy hamarosan megkezdik a Vasút utcában a sorompótól egészen Kóka belterületet jelző tábláig az út felújítását. Mivel a telefonáló nem tudott a kérdésemre válaszolni, nevezetesen, hogy nincs-e itt valami félreértés, mert évek óta „bombázzuk” a leveleinkkel, vagy épp személyes jelzésekkel a Közút illetékeseit a Vasút utca egy (minimálisan a Losonczi utca és Kodály utcák közötti) szakaszával kapcsolatban, és nem értjük, hogy ez most miért marad ki. Még pénteken hívtam a Magyar Közút Pest Megyei Igazgatóját, Magyari Lászlót, aki keddre ígért választ a kérdésemre. Kedden ismét hívtam, de még egy nap türelmet kért, majd ma már Ő hívott vissza és elmondta, hogy a jelenleg végzett munka finanszírozása a Magyar Falu programon keresztül zajlik, ami csak az 5000 lakos alatti települések javára költhető el, ezért Kóka megközelítését segítendő került be a felújítási programba a Vasút utcai ovitól Kóka belterületi tábláig az út felújítása. Amiről pedig már régóta levelezést folytatunk, az majd az ősz folyamán (szeptember – november között) valósul majd meg. Most tehát a kopóréteg felmarását követően új aszfaltburkolat épül a Vasút utcai sorompótól (Vasút utcai ovitól) Kókáig. A sokkal rosszabb állapotú szakasz pedig nem most, hanem majd ősszel kerül sorra. Bizakodva várjuk!