A szomszédunkban zajló háború miatt szükségessé vált takarékossági intézkedések okán, Lázár János miniszter ez év júniusáig 270 állami beruházást függesztett fel, a kormány viszont most arról döntött, hogy a „kiemelt társadalmi, politikai, gazdaságfejlesztési” jelentőségük miatt 24-et mégis elkezdenek. Ezekből csupán egy van, ami érinti a budapesti agglomerációt, mégpedig a „31. sz. főút, Budapest és Nagykáta közötti szakaszának fejlesztésének előkészítése”, azaz a köznyelvben csak „31-es elkerülőként” emlegetett út megvalósítása.

 

A hétfő este megjelent kormányrendelet szerint 2024-ben 12,5 milliárd forintból kell előkészíteni a felsorolt 24 beruházást, majd 2025 és 2027 között összesen 35 milliárd forintot terveznek a megvalósításra.

A tervezett elkerülő út az M0 ecseri csomópontjától indul majd és Nagykáta és Jászberény között csatlakozik majd a meglévő 31-es úthoz, elkerülve Maglódot, Gyömrőt, Mendét, Sülysápot, Tápiószecsőt, Szentmártonkátát és Nagykátát, jelentősen csökkentve a felsorolt településeken áthaladó forgalmat.

Az elmúlt évben környezetvédelmi engedélyt kapott tanulmányterv kiviteli terv szintű tovább tervezése indul el tehát hamarosan, ami alapja lehet majd a kivitelezési közbeszerzésnek és az elkerülő megépítésének.

Czerván György országgyűlési képviselő sokat dolgozott azért, hogy ez az elkerülő út megépülhessen. Lehet, hogy hamarosan ez a projekt is révbe ér?