Na de tényleg megéri? Igen, akár nullára csökkenthető a villanyszámla, sőt elektromos fűtés (hőszivattyú, klíma, stb.) esetén akár a gázszámla is.

Aki figyelte mostanában a napelemes híreket, az arról is hallhatott, hogy hamarosan megszűnik a szaldó elszámolás, ezért nem árt igyekezni. Erről (és az egyik itt is megemlített támogatási lehetőségről) mi is írtunk korábban itt: https://sulysapma.hu/tenyleg-erdemes-napelemet-telepiteni-a-tetore/

Na, de nézzük, hogy milyen lehetőségei vannak azoknak, akik szeretnének napelemet szereltetni a házukra és ahhoz támogatást is szeretnének kapni:

  1. Aki korábban lemaradt a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” című (VEKOP-5.2.1-17 kódszámú) Hitelprogramról, annak jó hír, hogy az
    2021.02.22. 09:00-tól ismét elérhetővé válik a termék keretében felszabadult közel 1,5 milliárd Ft összeg erejéig.

Tehát Pest megye területén lévő családi házakra újra lehet a 0% kamatozású MFB kölcsönt igényelni,
– energetikai felújításra (szigetelés, nyílászáró csere, fűtéskorszerűsítés)
– napelem telepítésre

A kölcsönösszeg maximuma 5 millió forint, és csak 10% önerő szükséges.

A pályázat legkésőbb júniusig van nyitva, vagy a keret kimerüléséig, ezért érdeklődés esetén gyorsan kell cselekedni.

2. Az MFB hitel mellett 2021. január 1-től már igényelhető az otthonfelújítási támogatás. Aki 25 év alatti gyermeket nevel a háztartásában, és felújítja a lakását, az a számlák összegének 50%-ára, de legfeljebb 3 millió forintnyi állami támogatásra jogosult. Házaspárok mellett élettársak, elváltak és egyedülállók is igényelhetik. Az igénylést a számlák összegyűjtése után egyszer, 2022. december 31-éig lehet a kormányhivatalnál benyújtani. Azok számára, akiknek még nem áll rendelkezésükre a beruházás teljes összege, 2021. február 1-jétől a bankoknál akár 6 millió forintos, 10 éves futamidejű, kamattámogatott, 3%-os kamatozású otthonfelújítási hitel is igénybe vehető a munkálatok előfinanszírozására. A támogatás sok egyéb építőipari tevékenység mellett napelem telepítésére is igénylehető.