Március 01-én beköszöntött a meteorológiai tavasz, az egyre kedvező, tavaszias időjárás hirtelen bekövetkeztével sokunk számára újra előjön a minden évben felmerülő kérdés:

Úristen indul a kertimunka, készen álltok rá?

Négy pontban összeszedtük, hogy pontosan melyek is az ilyenkor kihagyhatatlan teendők…

Tavaszi metszés
Az egyik legfontosabb aktuális teendő a tavaszi metszés. Szabadítsuk meg a fákat tél folyamán elszáradt vagy letört, illetve felesleges ágaktól.

Tipp: A fagyra érzékeny mediterrán növényeket, mint a levendula vagy a rozmaring, most ne nyírjuk meg, mert egy hirtelen jött fagy mégkárt tehet bennük!

Lemosó permetezés
Ezzel a módszerrel megritkíthatjuk a kártevők számát a kertben. Ehhez nem kell durva vegyszereket használni, elég a bio-kertészetekben is engedélyezett rezes, kénes permetszereket beszerezni.

Tipp: Nem szabad sajnálni a permetlét. Jusson minden ágra, minden kis repedésbe!

Indul a magvetés!
Ahhoz, hogy egészséges zöldségeket, virágokat nevelhessünk, most kell elvetni a magokat. Használhatunk hozzá bolti nevelő ládát, félbevágott műanyag palackot, tojástartót vagy akár joghurtos poharakat is.

Szerezzünk be jó minőségű, laza és porhanyós virág- vagy palántaföldet, vessük el benne a magokat. Ügyeljünk rá, hogy ne nyomkodjuk őket túl mélyre! Permetezzünk a földre vizet. Fontos, hogy amint elkezdtek csírázni, ne hagyjuk, hogy kiszáradjon a talajuk, tartsuk nedvesen, de ne „tocsogósan” a talaját.

Tavaszi nagytakarítás a kertben
Szedjünk össze minden lehullott levelet, gallyat, ezekben ugyanis áttelelnek a kártevők, és ha nem távolítjuk el őket, visszamászhatnak a növényekre. Nem árt a gyepet is átgereblyézni, hiszen nem csak szellősebb lesz tőle a fű, de közben az elhalt füvet és mohát is felszedjük.

Cikk ajánló a komposztálás témában:


https://sulysapma.hu/mit-tevok-legyunk-januartol-elet-a-kerti-avar-egetese-utan-i-resz/
https://sulysapma.hu/mit-tevok-legyunk-januartol-elet-a-kerti-avar-egetese-utan-ii-resz/