Gondolom, mindenkinek megvan A tücsök és a hangya című mese. Habár a mi téli felkészülésünktől nem az életünk függ, de így túl az ősz derekán, sőt már a végéhez közeledve fontos, hogy házunkra és annak környékére kiemelt figyelmet fordítsunk, ezzel sok – esetleges – fejfájástól kímélhetjük meg magunkat. Ezeket gyűjtöttük most pontokba.

Víz, víz, tiszta víz

A vízhálózatunk legnagyobb ellensége a hideg. Egy fagykár a tél közepén nagyon kellemetlen tud lenni, ezért nagyon fontos ennek kapcsán, hogy a tél beköszönte előtt némi karbantartást végezzünk otthonunkban.

A vízhálózatunk „lelke” a vízóra, ami sok esetben egy fűtetlen vízóraaknában található. A (fagy)károsodott vízóra cseréje 20.000 Ft, mely a fogyasztót terheli, ugyanúgy, mint a kár során elfolyt víz díja is. A költségek és a kellemetlenségek elkerülése végett fontos, hogy kellően felkészüljünk a télre. A Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. hasznos tanácsokkal látja el a fogyasztókat a téli felkészülést illetően, úgy mint:

  • Havonta többször ellenőrizze a vízmérőaknát! Figyeljen arra, hogy fedele mindig le legyen hajtva, megfelelő zárással, hézagok nélkül. A törött, hiányzó fedlapot mihamarabb pótolja!
  • Gondoskodjon a vízmérőakna megfelelő szigeteléséről! A hungarocell például kiváló hőszigetelő, akárcsak a hó, ezért a havat is csak vízmérő-leolvasás előtt célszerű eltávolítani az aknáról.
  • A vízmérőaknának mindig nyithatónak kell lennie. Bármilyen védelmi eljárást alkalmazunk, figyeljen arra, hogy az könnyen eltávolítható és visszahelyezhető legyen.
  • Ellenőrizze rendszeresen a fűtetlen helyiségekben, raktárban, pincében, garázsban, társasházi tárolókban elhelyezett vízmérőket is, hiszen nem csak az aknákat fenyegeti fagyveszély! A leggyakoribb elfagyás a kiskerteknél, használaton kívüli ingatlanoknál és hétvégi házaknál tapasztalható.
fagykár által megrongálódott vízmérők (Forrás: trvzrt.hu)

A fagykár leginkább a néhány milliméteres vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyezteti, ezért ezek szigetelése különösen fontos! Ez akár megoldható közvetlenül a vaslapra rögzített hungarocellel, de az sem hátrány, ha magát a vízórát is szigeteljük, szintén hungarocellel vagy akár valamilyen pokróccal.

Ezen kívül fontos figyelmet fordítanunk a kerti csapokra és kerti tárolók rendszereire. Ezeket zárjuk el a fő elzáróval, és engedjük le a vizet a rendszerből még a tél beköszönte előtt.

Ha van gáz, nincs gáz

Ha tél, akkor fűtés. A hosszú nyári pihenő után érdemes a fűtés újraindítása előtt a kazánokat is karbantart(t)a(t)ni. Habár ezeket a munkákat érdemes a nyár végével elkezdeni, ha valamilyen oknál fogva eddig kimaradt, még most sem késő egy készülékszerelővel felvenni a kapcsolatot, hiszen a rendszeres éves karbantartás nem csak növelheti készülékünk élettartamát, sokszor a garancia feltétele is. Ugyanígy a kémény kitakarítására is érdemes lehet figyelmet szentelni, főként a fa vagy vegyes tüzelésű kazánt használó háztartásokban.

A készülékek mellett fontos lehet a fűtési rendszer karbantartása is. A levegős radiátorok hatásfoka sokkal alacsonyabb, ezért a fűtés kezdetekor ha tehetjük, nézzük át a rendszert, és szükség esetén légtelenítsük azt.

Akinek rendelkezésre áll, érdemes a programozható termosztátot is a napi ritmusunkhoz igazítani, hogy azokban a napszakokban, amikor üres a ház, ne pörögjön 100%-on a fűtés. Ezzel sokat spórolhatunk a családi kasszának.

Jártamban-keltemben szétnézek kertemben

A kertben mindig van tennivaló. Tavasszal ültetünk, nyáron locsolunk és füvet nyírunk, télen havat lapátolunk és jégvirágot nevelünk. Természetesen ősszel is számos tennivalóval találjuk szemben magunkat.

Mindenki számára a legalapvetőbb (azért mégis érdemes róla megemlékezni) a falevelek összegyűjtése. Nem túl izgalmas feladat, kertünk azonban hálás lesz érte, és persze nem csúfondároskodik mindenütt a sok lehullott levél. Persze az sem mindegy, mit kezdünk ezzel a sok avarral és egyéb kerti hulladékkal (erről korábbi cikkeinket itt és itt találjátok).

A tél beállta előtt sok növényről is gondoskodnunk kell, hisz nem mindegyik bírja a cudar téli időjárást. Vannak cserepes növények, amelyek beltéren (pl. pincében) telelnek át, de akadnak olyanok is, amiket bár kiültetünk, de valamilyen takarásra szüksége van (pl. tőzegezésre a gyökér környékén), hogy a téli hideget valahogy átvészelje. Ezekről az igényekről a legegyszerűbb a növények beszerzésekor informálódni, de természetesen sosem késő az információhiányt pótolni. Legyünk figyelemmel növényeinkre!

A leander például kevéssé télálló (Forrás: kertesz.blog.hu)

Az ereszcsatorna is kiemelt figyelmet igényel az őszi/téli csapadékosabb időszakban. A beülő falevelek és moha „fennakadásokat” okozhatnak, eldugíthatják a csatornát. Ha már kitakarítjuk, érdemes azt is ellenőrizni, hogy nem folyik vagy ereszt valahol a csatorna, ezzel biztosítva a vízelvezetésünk biztonságosságát.

Cikkünkben felsorolt lista korántsem teljes. Célunk elsősorban az volt, hogy felhívjuk a figyelmet a telet megelőző feladatokra portánk körül, ezzel is segítve olvasóinknak a télre való felkészülést, ezzel megelőzve a fagy- és/vagy anyagi károkat.